простатит упражнения

Практикуването на физически упражнения е предпочитан начин за подобряване на състоянието при хроничен простатит. Какви ползи носи спортът на мъжете с наболелия проблем ни разкрива проучване, публикувано в Harvard Health Publishing.

Физическите упражнения облекчават смущенията при хроничен простатит

Хроничният простатит се характеризира с болка и парене, затруднено уриниране, нарушени сексуални функции, тревожност и изпадане в депресивни състояния. Може да се дължи на инфекциозен агент или физическа травма, която причинява възпаление или увреждане на нервите в генитално-уринарната област. Уролозите отбелязват, че при само 5 до 10% от случаите, хроничният простатит се дължи на бактерии. Това налага търсенето на други, алтернативни начини за облекчаване на състоянието. Един от тях, показващ завидни резултати при овладяване на симптомите, е практикуване на физически упражнения.

Италиански изследователи доказват ползите от спорта при хроничен простатит. Те разделят на случаен принцип 231 мъже със заседнал начин на живот, страдащи от простатит, към една от две тренировъчни програми. Те продължават 18 седмици, като едната включва аеробни, а другата анаеробни (силови) упражнения. Всяка група тренира 3 пъти седмично.

След приключване на изследването и при двете групи се отчита подобряване на състоянието. По-значително облекчаване на болката и безпокойството, и повишаване на качеството на живот се наблюдава при аеробната група.

Активности, полезни при хроничен простатит

За да се възползват от благоприятното действие на спорта, мъжете с простатит могат да се заемат с физическа активност по един час дневно или повече дни в седмицата. Ако е трудно да се отдели един пълен час, физическите упражнения могат да се практикуват на части от 10, 20 или 30 минути. Добре е да се изпълнява загрявка преди започване на тренировката и леки упражнения за разтягане след приключването ѝ.
Сред най-полезни за облекчаване на симптомите остават аеробните активности, като бягане, бързо ходене, плуване, аеробика, танци, голф, тенис или друг любим спорт. Една от препоръките е да се внимава с колоезденето. Неудобната, тясна седалка на велосипеда може да компресира нервите на перинеума, което може да предизвика обостряне на простатита. Ако колоезденето е вашият спорт, се сдобийте с анатомично удобна, широка седалка. Може да заложите и на подплатен панталон или шорти за допълнителен комфорт.

Увеличаване на положителния ефект от практикуване на спорт при простатит

Мъже, за да овладеете успешно простатита, започнете да водите активен начин на живот и го подкрепете със средство, специално създадено за здравето на простатата. За облекчаване на смущенията при уголемена простата и простатит, заложете на Простабор Форте/Prostabor® Forte. Продуктът дължи мощното действие на активното вещество в състава си – екстракт от плодовете на Сао Палмето (320 mg). Лековитото растение съдейства за потискане на ензимните системи, водещи до дисбаланс в половите хормони и увеличаване на простатната жлеза. Успешно потиска разрастването на простатната тъкан, като повлиява отока и възпалението. По този начин елиминира неприятните симптоми при простатит.

Продуктът е удачна природна алтернатива на терапията със синтетични медикаменти. След продължителен прием при засегнатите се отчита значително подобрение, без да се наблюдават странични ефекти.

borola