уголемена простата причини

В публикацията ще разгледаме главните причини за уголемена простата (простатна хиперплазия). Ще се спрем и на последствията, до които води неглижирането на проблема.

Основните причини за уголемена простата

Като рискови фактори за нарастване на простатата специалистите посочват най-вече:

Напредналата възраст

Рядко мъжете под 40-годишна възраст страдат от проблеми с простатата. Статистиката го доказва! Около 1/3 от пациентите с умерени до тежки симптоми са около и над 60-годишни, а близо ½ от диагностицираните – 80-годишни.

Фамилна обремененост

Наличието на близък роднина (брат, баща, дядо) с уголемена простата увеличава риска за развитие на простатна хиперплазия.

Диабет, сърдечно-съдови заболявания и прием на определени медикаменти – водещи причини за уголемена простата

Наличието на някои заболявания и приемът на определени лекарства се считат за рискови фактори за проблеми с простатата. Проучвания показват, че диабетът, сърдечните болести и бета блокерите (едни от най-често използваните лекарства в кардиологията) повишават риска от доброкачествена хиперплазия на простатата.

Лош начин на живот

Недостатъчната двигателна активност, лошото хранене, системната злоупотреба с алкохол и тютюнопушенето са все фактори, които влияят негативно на простатата. Те влошават нейната функция и често водят до нарастване на размера ѝ.

Вече знаете основните причини за уголемена простата, а сега вижте най-честите последствия

Неглижирането на проблема „уголемена простата“ крие опасност от:

Задържане на урина

Невъзможността за уриниране, въпреки че пикочният мехур е пълен, е често усложнение от нелекувана увеличена простата. При най-тежките случаи дори се стига до оперативна намеса.

Инфекции на пикочните пътища

Невъзможността за изпразване на пикочния мехур увеличава възможността от инфекции на пикочните пътища. В случай че уроинфекциите се повтарят често, може да се наложи операция за отстраняване на част от простатата.

Камъни в пикочния мехур

Пикочните камъни обикновено са резултат от непълното изпразване на пикочния мехур. Те могат да причинят инфекция, да раздразнят мехура, да доведат до кръв в урината или да възпрепятстват уринирането.

Увреждане на пикочния мехур

С течение на времето задържането на урина при уголемена простата води до разтягане и отслабване на стените на пикочния мехур. Това още повече задълбочава уринарните проблеми.

Бъбречно увреждане

Натискът върху пикочния мехур поради задържане на урина може да увреди бъбреците или да позволи инфекциите на пикочния мехур да достигнат до бъбреците.

Основните причини и последствия от уголемена простата вече са ясни. Време е за отговорът на природата при проблеми с простатата

Водещи български уролози и специалисти по мъжко здраве препоръчват Простабор Форте/Prostabor® Forte срещу хиперплазия на простатата. Това е ефективно натурално средство, което се използва успешно както за профилактика, така и за лечение на увеличена простата. Благотворното му действие се дължи на висококачествения стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа Репенс) – 320 mg. Малката палма джудже носи големи ползи за мъжкото интимно здраве. Потиска разрастването на простатната тъкан и повлиява отока на простатната жлеза.

С цел още по-голяма ефективност продуктът се предлага в иновативни течни капсули (Solucaps). Примът е удобен – веднъж дневно, което улеснява придържането към терапията. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Допълнителен плюс на продукта е, че влияе положително на сексуалната функция.

borola