уголемена простата

На пръв поглед проблеми като уголемена простата и оплешивяване нямат допирни точки. Единствената очевидна прилика помежду им е, че засягат мъжете над 50 години приблизително по едно и също време. Научните търсения на учени от университета в Гранада в Испания обаче, са ги отвели отвъд видимото и са им разкрили връзката.

Каква е връзката между уголемена простата и оплешивяване?

Испанските изследователи установяват, че представителите на силния пол, които страдат от косопад в ранна възраст, са изложени на значително по-висок риск от уголемяване на простата след 50-я си юбилей, отколкото господата, които не са „жертви“ на косопад. Те оповестяват изненадващото си откритие по време на 68-та годишна конференция на Американската академия по дерматология, проведена в Маями, Флорида. Присъстващите на едно от най-мащабните и вълнуващи дерматологични събития в света са толкова впечатлени, че им присъждат награда за всеотдайната работа. Проучването намира заслужено място на страниците на списанието на Американската академия по дерматология. Проведено е сред 87 мъже. 45 от тях са диагностицирани с андрогенна алопеция, често срещана форма на косопад сред представителите на силния пол, при която предната космена линия се измества назад, а косата на темето оредява. Останалите 42 участници, които съставляват контролната група, са клинично здрави. Доброволците са подложени на трансректално ултразвуково изследване за измерване обема на простатната жлеза, на специален тест, който изследва количеството, скоростта и времето, за което се отделя урината (урофлоуметрия) и на хормонални изследвания. Трябвало да попълнят и подробен въпросник, който засяга основните сфери на мъжката сексуалност, познат като Международен показател за еректилната функция (IIEF-5). Сравнителният анализ на резултатите нееднозначно сочи, че мъжете от експерименталната група, които страдат от косопад на младини, са застрашени в много по-голяма степен от уголемена простата в по-късен етап от живота от представителите на контролната група, които не страдат от оплешивяване. Като вероятна причина за неочакваната причинно-следствена обусловеност между загубата на коса и доброкачественото нарастване на простатната жлеза членовете на екипа посочват по-високите нива на андрогенните (мъжките) хормони при засегнатите.

Отговорът на природата за превенция и ранно лечение на уголемена простата

Високата опасност от уголемена простата, която грози мъжете с андрогенен косопад, налага своевременно предприемане на мерки за предотвратяване на нежеланите последствия за здравето. Приемът на изцяло природното средство Простабор Форте / Prostabor® Forte е най-доброто и разумно решение за намаляване на риска от доброкачествена хиперплазия на простата. Експериментални данни показват, че оптималното количество висококачествен стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа репенс) във всяка капсула Простабор Форте потиска разрастването на простатната тъкан, като редуцира нейното възпаление и оток. За мощното действие на природния продукт допринася по-ефективна мастноразтворима форма – Solucaps (течни капсули), в която се предлага активната съставка. Продуктът е практически безвреден, подходящ е за продължителна употреба и не оказва негативно влияние върху сексуалните функции.

borola