уголемена простата

Всеизвестно е, че характерните симптоми на уголемена простата като позивите за често уриниране през нощта (ноктурия), неефективно изпразване на пикочния мехур и неволевото изпускане на урина изправят мъжете пред стресова ситуация. Предвид негативното влияние на силното нервно напрежение върху организма съвсем логично изниква въпросът дали стресът не задълбочава здравословния им проблем.

Обострят ли се симптомите на уголемена простата в стресова ситуация?

В опит да намеря отговор на питането много хора поемат по пътя на здравия разум, който им нашепва, че след като стресът може да доведе до храносмилателни проблеми, респираторни нарушения, учестено сърцебиене (тахикардия) и високо кръвно налягане (хипертония), би трябвало да повлиява негативно и здравето на простата. Дали са достигнали до истината могат да кажат единствено уролозите. „Богатата ни практика в лечението на пациенти с уголемена простата сочи, че състоянието на засегнатите значително се влошава, когато са подложени на стрес“, единодушни са специалистите. Те обаче не са толкова категорични относно факторите за обостряне на симптоматиката. Вероятната причина търсят във функционирането на симпатиковата част на нервната система. Привеждат и конкретни доводи в подкрепа на колебливото си становище. „В стресови ситуации синтезът на адреналин значително се увеличава. Мускулните влакна на простата и шийката на пикочния мехур (долният край на мехура, локализиран на мястото на прехода му в пикочния канал) съдържат алфа рецептори, които реагират на този хормон. Отделянето на адреналин в тялото води до свиване на простатните тъкани и стесняване на уретрата (пикочния канал). В резултат диагностицираният с уголемена простата мъж е принуден да положи повече усилия при уриниране, струята на урината е по-слаба от обикновено, пикочният мехур не се изпразва напълно и позивите за незабавно уриниране нарастват“, информират специалистите.

Негативното въздействие на стреса върху здравето на простата налага своевременно предприемане на мерки за неговото ограничаване. Практиките, доказали своята ефективност във времето са умерените физически упражнения, дълбокото дишане и техниките за релаксация.

Най-мощният природен продукт срещу уголемена простата

Специалистите напомнят на мъжете с уголемена простата, че методите за борба със стреса спомагат за подобряване на симптомите само когато се комбинират с приема на средства за проблеми с простатата. Поради това приканват засегнатите да се доверят на Простабор Форте / Prostabor® Forte. Той съдържа оптимална доза висококачествен стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа репенс), който потиска разрастването на простатната тъкан, като редуцира нейното възпаление и оток. Активната съставка се предлага в иновативна мастноразтворима форма Solucaps (течни капсули), която позволява нейното по-бързото и цялостно усвояване от организма. Научно доказано е, че ефективността на Простабор Форте е съизмерима с тази на широко употребяваните синтетични лекарства. Той обаче не крие странични ефекти и нежелани реакции. Освен това има удобен прием и е икономически изгоден.

borola