проблеми с простатата

Много често жените оправдават промените в настроението си с отклонение от нормалните нива на хормоните, но пикове и спадове в хормоналните нива засягат и мъжете. Разликата е в това, че при мъжете симптомите се проявяват постепенно и по-плавно. Също както при представителките на нежния пол, с напредване на възрастта и при мъжете се наблюдава спад в нивата на основни полови хормони, което може да се отрази както на общото здравословно състояние на мъжа, така и на здравето на простатата.

Как хормонален дисбаланс може да доведе до проблеми с простатата при мъжете?

Поддържането на здравословни нива на хормоните е от съществено значение не само за жените, но и за мъжете. Но обикновено мъжете не им обръщат особено голямо внимание, докато не се появи по-сериозен проблем.
Хормоните при мъжа влияят на целия организъм – енергийните нива, съня, настроението, сексуалното влечение, мускулната сила, здравето на простатата и други важни органи и системи. Но с напредване на възрастта измененията в нивата им влияят най-вече на функциите и размера на простатната жлеза.

От най-съществено значение за здравето на простатата, оказва се, са нивата на един от основните полови хормони при мъжете – тестостерона. Важно е да се поддържа деликатен баланс на половия хормон тестостерон, тъй като той лесно се превръща в други хормони. Под въздействието на ензима ароматаза може да се превърне в естрадиол (вид естроген). А под формата на дихидротестостерон оказва съществено влияние върху функциите и размера на простатата. Това е свръхактивната форма на тестостерона, която в по-големи количества води до негативни последици за здравето на простатата. Тази форма на тестостерона е основна причина за растежа на жлезата, но когато организмът не съумява да регулира нивата му, размерът на простатата започва да нараства извън границите на нормалното и е възможно да се стигне до състояние, познато като доброкачествена хиперплазия.

Как да предотвратите евентуални проблеми с простатата?

Като цяло от здравословното състояние на простатата могат да се направят изводи за общото здравословно състояние на мъжа, тъй като здравето ѝ зависи не само от хормоналния баланс, но и от правилния избор на хранителни вещества, прекомерното излагане на синтетични хормони и други вредни вещества от околната среда и дори психологически фактори като стрес.
Благотворното въздействие на Простабор Форте / Prostabor® Forte неутрализира негативния ефект на някои от факторите, които водят до уголемена простата, тъй като по естествен начин съдейства за намаляване на нейния размер и облекчава различни възпалителни състояния.

borola