уголемена простата полов живот

Уголемена простата и нарушен полов живот са два проблема, които често имат връзка по между си. С напредване на възрастта при много мъже се наблюдава увеличение на размерите на простатата. Този процес, когато не става въпрос за злокачествено образувание, се нарича доброкачествена простатна хиперплазия. Това състояние може да причини проблеми при уриниране. Някои от лекарствата, които се приемат при уголемената простата, могат да доведат до сексуални проблеми и други странични ефекти.

Симптоми при доброкачествена простатна хиперплазия

Увеличената простата оказва негативен ефект върху уринарната функция на мъжете. Това включва:

 • Честа нужда от уриниране
 • Усещане за неизпразване на пикочния мехур
 • Силни позиви за уриниране
 • Слаб поток от урина
 • Проблеми при започване или спиране на уринирането

Доброкачествената простатна хиперплазия може да рефлектира и върху половия живот. Някои често срещани сексуални странични ефекти включват:

 • Еректилна дисфункция
 • Намалено сексуално удовлетворение
 • Проблеми с поддържането на ерекция
 • Намалено либидо

Тези проблеми не се проявяват задължително при всички мъже и зависят от фактори като възраст и степен на уголемяване на простатата.

Уголемена простата може да попречи на пълноценния полов живот

Простатата, макар и косвено, играе важна роля в сексуалния акт. Простатната жлеза произвежда секретът, който се съдържа в семенната течност. Част от медикаментите на пазара, които се борят срещу уголемената простата могат да доведат до еректилна дисфункция. Обикновено този проблем е предизвикан от алфа-блокери, които отпускат простатната мускулатура, регулират стеснението на уретрата и спомагат за по-лесно уриниране. Други лекарствени средства с често срещано приложение са 5-алфа редуктазни инхибитори. Техният ефект се отразява върху продукцията на тестостерон. Излишъкът на този полов хормон води до завишени нива на дихидротестостерон – считан за водещ фактор за хиперплазия на простатата. Приемът на такива медикаменти от мъжете може да доведе до намалено либидо, еректилна дисфункция, гинекомастия и обърната еякулация.

Препоръки при уголемена простата

Правилните промени в ежедневната рутина могат да облекчат симптомите на доброкачествена простатна хиперплазия.

 • Намалете приема на алкохол, подсладени и газирани напитки
 • Избягвайте да приемате течности вечер преди лягане
 • Поддържайте здравословно тегло
 • Тренирайте редовно – упражненията с умерено натоварване подобряват сърдечно-съдовото здраве и притока на кръв. Някои от тях, като упражненията на Кегел, се препоръчват при уголемена простата.

Природен продукт, който се грижи едновременно за уголемена простата и пълноценен полов живот

Простабор Форте/Prostabor® Forte е природна алтернатива за овладяване на доброкачествена простатна хиперплазия. Мощният ефект от продукта се дължи на активна съставка с доказани ползи при уголемена простата – екстракт от плодовете на Сао Палмето. Той потиска ензимните системи, които причиняват дисбаланс в половите хормони и уголемяване на простатната жлеза. Продуктът оказва положително влияние като намалява разрастването на тъканта, овладява възпалението и оттока й. Още един плюс на продукта е, че той подпомага сексуалните функции при мъжете, вместо да ги потиска. След продължителен прием при засегнатите настъпва значително подобрение, без да се наблюдават странични ефекти.

borola