доброкачествено уголемяване на простата

Скорошно изследване НЕ открива доказателства, че аспирин и ибупрофен намаляват риска от доброкачествено уголемяване на простата. Резултатите са публикувани в сп. British Journal of Urology International (BJU International). Те противоречат на предишно проучване, според което приемът на болкоуспокояващи без рецепта действа срещу проблеми с простатата.

Нови данни за връзката между доброкачествено уголемяване на простата и болкоуспокояващи

„Обикновено възпалението е причина за доброкачествена хиперплазия на простатата. Изхождайки от това, много изследователи предполагат, че болкоуспокояващите (нестероидни противовъзпалителни средства, НСПВС) са в състояние да противодействат на проблема. Предположението не е лишено от логика. Все пак тази група медикаменти притежава антиексудативен (противовъзпалителен) ефект“. Коментарът е на водещата авторка на проучването д-р Сиобхан Сътклиф от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Тук е мястото да припомним накратко за изследването, за което стана въпрос в началото. То е проведено през 2006 г. сред близо 2500 мъже. Данните от 12-годишното проследяване сочат, че приемащите редовно НСПВС са в по-малък риск от доброкачествено уголемяване на простатата.

„Този вид проучвания показват единствено връзка между използването на НСПВС и опасността от уголемена простата. В никакъв случай обаче не доказват, че НСПВС могат да предотвратят доброкачествена хиперплазия“, уточнява д-р Сътклиф.

Заедно с екипа си д-р Сътклиф анализира данни на 4771 мъже на възраст между 55 и 74 години

Данните са част от проучване за скрининг на рак.

В началото на изследването участниците са попитани дали са приемали аспирин и ибупрофен през предходната година.
Анализът показва, че 31% от изследваните мъже са диагностицирани с доброкачествена простатна хиперплазия за последните 9 години. Научни доказателства за намален риск от уголемена простата обаче не са открити при редовно приемащите НСПВС.

Д-р Сътклиф отбелязва, че проучването има своите ограничения като това, че обхваща данни за приема на НСПВС само година преди експеримента. „Продължителната употреба на болкоуспокояващи може да има друг ефект. Към момента няма обяснение защо резултатите са коренно различни от тези на проучването през 2006 г.“, уточнява изследователката.

Изпитано средство за профилактика и лечение на доброкачествено уголемяване на простата

Наши специалисти уролози препоръчват Простабор Форте / Prostabor® Forte за възстановяване и поддържане нормалната функция на простатата и пикочо-пoловата система.

Всяка течна капсула (Solucaps) съдържа високо количество екстракт от плодовете на Сао Палмето (320 mg) за по-бързо действие и максимална ефективност.

Редовният прием по 1 капсула на ден допринася за нормалната работа и структура на простатната жлеза. Благоприятства здравето на простатата и има положително въздейсвие върху отделителната функция.

Продуктът е напълно безопасен и с отлична поносимост. Подходящ е за продължителен прием. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула. Може да бъде закупен от аптеките без лекарско предписание. Онлайн поръчка може да бъде направена на сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola