изпускане на урина след операция на простатата

Около 2/3 от мъжете страдат от неволно изпускане на урина след операция на простатата заради простатен карцином. Американски учени обаче дават надежда, че скоро това може да се промени с помощта на поведенческа терапия. Според резултатите от тяхно проучване тази форма на психотерапия помага за намаляване на проблемите с контрола на пикочния мехур при значителен брой пациенти. Докладът от работата е публикуван в Журнала на Американската медицинска асоциация (Journal of the American Medical Association, JAMA).

Изпускане на урина след операция на простатата и поведенческа терапия – повече за изследването

Поведенческа терапия, биофийдбек и електростимулация на тазовото дъно са форми на алтернативна терапия. Те се използват често за профилактика и допълващо лечение на редица заболявания и неразположения, включително незадържане на урина (уринарна инконтиненция).

Учените решават да проверят коя от изброените терапии е най-ефективна срещу смущаващия проблем. За целта те провеждат изследване сред 208 мъже на възраст между 51 и 84 години. Общото между участниците е, че са с уринарна инконтиненция от най-малко една година след операция на простатен карцином.

Мъжете са разпределени на случаен принцип в 3 групи. В продължение на 8 седмици едната група получава поведенческа терапия. Другата е на поведенческа терапия, биофийдбек и всекидневна електростимулация на тазовото дъно. Третата група е контролна, което означава, че участниците в нея не получават допълнителна терапия.

По време на проучването мъжете от трите групи попълват въпросник относно състоянието на пикочния мехур

Поведенческата терапия се състои от 4 сеанса (около един на всеки 2 седмици). В нея са включени ежедневни упражнения за тазовото дъно, които оказват влияние върху контрола на уринирането. Мъжете, които получават тази терапия са инструктирани да приемат по 237 мл течности (с изключение на кофеинови напитки) 6 до 8 пъти дневно.

Резултатите след 8 седмици показват, че средният брой епизоди на уринарна инконтиненция е намалял с 55% на седмица при мъжете, получавали поведенческа терапия. За мъжете на поведенческа терапия, биофийдбек и електростимулация на тазовото дъно, спадът по същия показател е малко по-малък – 51%. За участниците от контролната група – той е едва 24%.

И тук нещо важно: ефектът се е запазил задълго – минимум 12 месеца.

„Поведенческата терапия не е достатъчна за справяне с инконтиненцията при мъжете, но все пак е едно добро начало“. Коментарът е на д-р Патриша Гуд, преподавател по гериатрична медицина в университета на Алабама в Бирмингам.

Още едно средство срещу изпускане на урина след операция на простатата заради карцином или аденом (простатна хиперплазия)

Простабор Форте / Prostabor® Forte е мощен природен продукт за нормална функция на простатата и пикочо-половата система. Приемът му води до редуциране на постоперативното възпаление и отока, което помага за редуциране на честотата и/или неотложната нужда от уриниране. Положителното действие се осигурява от висококачествения стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Пламето (Serenoa repens) – 320 мг. Иновативните течни капсули (Solucaps) усилват ефективността на продукта.

Няма данни за нежелани ефекти. Предлага се в аптеките без рецепта. Наличен е и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola