преглед при уролог

Едва 4-ма от 10 мъже ходят на преглед при уролог поне веднъж годишно. Това установява анкета сред мъже над 45-годишна възраст, проведена от испанската фондация в областта на урологията „Фигус“ (Figus). Резултатът е далеч от този при жените, които в голямата си част (80%) провеждат годишен профилактичен преглед при гинеколог.

Преглед при уролог – каква е причината да се избягва?

Специалистите от фондация „Фигус“ са категорични, че резултатите са повод за притеснение, тъй като говорят, че мъжкото здраве е в опасност.

„Продължителността на живота при мъжете е с около 5 години по-малка от тази при жените. Осигуряването на здравословен живот и насърчаването на превенцията са ключ към удължаване на живота. Ето защо толкова наблягаме на ролята на здравната профилактика“, поясняват експертите.

Като основен аргументи да пропускат профилактичния урологичен преглед значителна част от анкетираните (75%) посочват дигиталния ректален преглед.

Тук отваряме една скоба, че това е единственият физикален преглед за диагностика на простатната жлеза. Туморните маркери, генетичните тестове и образната диагностика могат да допълнят физикалната находка от ректалния преглед, но не отменят диагностичната роля и стойност на метода.

„Резултатите категорично показват, че дигиталното ректално изследване продължава да притеснява мъжете, а няма причина да е така“. В това уверява урологът д-р Фернандо Гонсалес Чаморо.

Дискомфорт или лека болка се усещат най-вече ако простатата е възпалена

Впечатление прави, че според цели 85% от анкетираните карциномът на простатата е най-често срещаното онкологично заболяване, но само сред мъжете над 45-годишна възраст. „Все още е тема табу да се коментират определени аспекти от мъжкото здраве. Последиците от това са, че много заболявания се откриват твърде късно и изходът често е неблагоприятен“, подчертават експертите.

Ярък пример за невежество по отношение на простатните проблеми е фактът, че 3-ма от 10 мъже смятат, че жените също имат простата. „Данните от анкетата недвусмислено показват, че трябва да се повиши осведомеността за простатата сред мъжкото население“, казват в заключение специалистите.

Профилактичният преглед при уролог е ключов за ранна диагностика на проблеми с простатата

Приемът на Простабор Форте / Prostabor® Forte пък е от съществена важност при функционални простатни нарушения. Това е изцяло природен продукт за нормална функция на простатата и пикочо-пoловата система. Силата му е прецизно дозираното количество екстракт от плодове на Сао Палмето (Serenoa repens) – 320 mg.

Редица клинични проучвания доказват ефективността на активната съставка, особено при доброкачествена простатна хиперплазия. Установено е, че ефективността на продукта е съизмерима с тази на синтетичните лекарства, като при над 50% от мъжете се наблюдава подчертано и трайно подобрение.

Приемът е удобен (по 1 капсула веднъж дневно), което улеснява придържането към терапията. Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост, дори при продължителна употреба. Оказва положителен ефект върху сексуалната функция.

borola