простата ботокс

Поставянето на ботокс (ботулинов токсин) помага не само при бръчки, но и при увеличена простата (простатна хиперплазия). Това става ясно от ново съвместно изследване на учени от университета „Питсбърг“ и Медицинското училище към университета „Чанг Гунг“ в Тайван. Резултатите са представени на годишната среща на Американската урологична асоциация (AUA). Събитието е проведено в края на месец май 2022 г. в гр. Анахайм, Калифорния.

Повече за благотворното повлияване на увеличена простата от ботокс

Изследователите се фокусират върху ботокса като алтернатива на медикаментозното лечение при уголемена простата. Участници в проучването са 37 мъже на средна възраст 67 години. Общото между тях е, че не са се повлияли от стандартната терапия на доброкачествена хиперплазия на простатата. В зависимост от размера на простатната жлеза доброволците са инжектирани със 100-200 единици ботокс. Процедурата се извършва директно в простатата с помощта на фокусирано ултразвуково насочване.

Впечатление прави, че близо ¾ от пациентите показват 30% подобрение на симптомите година след прилагането на ботокса. Не са наблюдавани значителни странични ефекти като еректилна дисфункция (импотентност) или уринарна инконтиненция (неволно изпускане на урина).

При последващите прегледи (на 6 и 12 месец след процедурата) се установява 15-процентно намаление в размера на простатата при някои пациенти. Изследователите си обясняват това с факта, че ботоксът е предизвикал контролирана клетъчна смърт (апоптоза) на простатните клетки, което свива жлезата.

Спадът в размера на простатата обаче не е причината за подобряване на симптомите

Учените предполагат, че повлияването на симптомите е свързано с промяна в мускулния тонус и чувствителността на простатната жлеза след инжектирането на ботокс. „Ефектът на ботокса е подобен на този на бета-блокерите. Въпросът е доколко е практично прилагането на този невротоксин. Необходими са допълнителни изследвания с повече хора, за да се види дали промените в състоянието на жлезата са наистина трайни“. Коментарът е на уролога д-р Питър Т. Скардино. Той е председател на програмата за рак на простатата в Мемориален онкологичен център „Слоун-Кетеринг“ в Ню Йорк.

Очевидно темата „ботокс-простата“ ще търпи развитие

Онова, което се знае със сигурност е, че на българския пазара има алтернатива на медикаментозното лечение при простатна хиперплазия.

Простабор Форте / Prostabor® Forte е изцяло природен продукт. Той е препоръчван от специалистите по мъжко здраве у нас за нормализиране размера и функциите на простатата.

Ефектът е научно доказан. Има данни, че приемът води до подчертано и трайно подобрение при над 50% от мъжете с доброкачествена хиперплазия на простатата.

Благотворното действие на продукта се дължи на висококачествения екстракт от плодове на Сао Палмето (Serenoa repens) – 320 mg. За още по-високата ефективност на активната съставка допринасят иновативните течни капсули (Solucaps).
Продуктът е практически безопасен. Подходящ е за продължителен прием. Дозира се по 1 течна капсула дневно, което улеснява придържането към терапията и гарантира по-добри резултати от лечението. Предлага се в аптеките без рецепта и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola