риск простата

Дори ниските концентрации на бисфенол А (BPA) крият риск от увреждане на мъжката простата. За това алармират американски учени. Проучването е проведено върху мишки, но според изследователите ефектът ще е същият и при хора. Резултатите са публикувани в онлайн изданието на журнала на Американската академия на науките (PNAS).

Простата в риск – данни от изследването

Бисфенол А е химикал, който имитира ефекта на половия хормон естроген. Съдържа се в редица продукти, в т.ч. в някои пластмасови бутилки, в покритието на алуминиевите съдове и на металните консерви. Лесно преминава в кръвообращението, което дори в ниски дози го прави потенциално опасен за здравето.

„Бисфенол А е нестабилно вещество. Това се забелязва особено ясно при нагряване или контакт с киселина или основа“. Пояснението идва от Фред фон Саал, преподавател по биология в университета на Мисури (MU) и главен автор на изследването.

В своето проучване изследователите дават на бременни мишки малки количества бисфенол А. Общата системна експозиция при мишките е под експозицията при бременни жени.

При анализа на резултатите учените установяват нещо тревожно

Оказва се, че мъжките фетуси от изследваните бременни мишки са със значителни малформации на уретрата (пикочния канал) и необичайно голям простатен канал. Изследователите отдават това на способността на бисфенол А да стимулира определени простатни клетки, което води до увеличен клетъчен растеж. „Данните предполагат, че дори ниската експозиция на бисфенол А може да стане причина за уголемена простата (доброкачествена простатна хиперплазия)“. Коментарът е на Бари Тимс, преподавател по биомедицина в Медицинския факултет на университета на Южна Дакота (USD) и съавтор на изследването.
Опасностите обаче не свършват дотук.

Излагането на бисфенол А крие риск и от злокачествено образувание на простатата. „Естроген-подобният ефект, който бисфенол А оказва върху простатата, го превръща в рисков фактор за злокачествено новообразувание“, пояснява Фон Саал.

Учените отбелязват, че изследването има своите ограничения и е нужно резултатите да се потвърдят в по-мащабно проучване.

Ред е на нещо специално, за да няма риск за мъжката простата

За здравето на простатната жлеза специалистите у нас препоръчват водене на здравословен живот и прием на Простабор Форте / Prostabor® Forte. Това е висококачествен природен продукт за нормална функция на простатата и пикочо-половата система. Активната съставка е екстракт от плодовете на Сао Палмето (Serenoa repens) – 320 mg. Тя оказва благоприятно влияние върху структурата на простатната тъкан и големината на простатата. Подкрепя нормалното уриниране и сексуалната функция.

Продуктът е практически безопасен, има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Дозировката е по 1 течна капсула дневно, което улеснява приемът. Иновативна форма – Solucaps (течни капсули) позволява цялостно и бързо усвояване от организма и по-мощен ефект.

Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola