спорт и простатата

Една от най-здравословните връзки, която трябва да се поддържа е тази между добре подбраният спорт и простатата. Това е така, защото редовната физическа активност е част от ефективните методи срещу проблеми с простатната жлеза. Уролозите са категорични, че ако спортът стане неизменна част от живота на мъжете, то броят на заболелите драстично ще намалее. Разберете кои са най-ефективните упражнения за тази цел.

Спорт и простата – положителното влияние върху проблемите на малката жлеза с голямо значение

Редица изследвания посочват, че редовното физическо натоварване помага за предотвратяване на простатит, доброкачествена простатна хиперплазия и дори злокачествено образувание на простатата. Ето кои са най добрите активности за тях.

Аеробни упражнения срещу простатит

С термина простатит се означава възпаление на простатната жлеза, от което страдат по-млади мъже, полово активни. Италиански учени изследвали практикуването на спорт и влиянието му върху простатата. Били разделени две групи мъже с хроничен простатит. Едната група правила аеробни упражнения – бягане, колоездене, а другата анаеробни. След 18 седмици и в двете групи участниците се чувствали добре, но тези от първата група съобщили за облекчаване симптомите на простатит – намаляване силата на болката, подобряване качеството на живот, по-малко безпокойство и признаци на депресия.

Интензивно ходене срещу доброкачествена простатна хиперплазия

Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е едно от най-често срещаните състояния, засягащи около 50% от мъжете на средна възраст. То се характеризира с нарастване на жлезата, при което се притиска уретрата и се стига до редица неприятни смущения. Едно направено проучване установява, че господата, които тренират редовно e по-малко вероятно да страдат от ДПХ. А това потвърждава и тезата за здравословната връзка между редовният спорт и простатата. Тук не става въпрос за изморителни тренировки във фитнеса, а за ходене с умерено до интензивно темпо. За добри резултати е необходимо това да се случва всеки ден, минимум за 20 минути.

Спорт при други заболявания на простатата

Освен за горепосочените проблеми с малката жлеза, някои направени проучвания показват и завидни резултати по отношение рака на простатата. Например в изследване на 1400 мъже, с поставена такава диагноза в начален етап се установява следното: Мъжете, които ходели бързо поне 3 часа седмично показали 57% по-малка вероятност от прогресия на заболяването. Затова мъже, грижете се за тялото, а то ще ви се отблагодари максимално много.

Спорт и простата – откъде да започнете?

Според специалистите мъжете могат да се предпазят от проблеми с простатата само ако практикуват упражнения средно по 30 минути всеки ден. Ако поради някаква причина изпитват затруднения да издържат на натоварването, могат да разделят тренировката на три части, всяка с продължителност от 10 минути. Въпреки, че все още не е уточнено как точно двигателната активност пази простатата, със сигурност са уточнени спортовете, които носят позитиви за нейното здраве.

Такива са:

  • Интензивно ходене, бягане, спортен туризъм
  • Плуване
  • Голф
  • Колоездене
  • Гребане
  • Тенис
  • Футбол, баскетбол

Единственият спорт, за които трябва да се внимава и да се направи предварителна консултация с уролог е карането на колело. Тъй като е необходимо да се намали допълнителният натиск върху нервите и кръвоносните съдове в областта на гениталиите.

Природен лек за по-голям ефект на спорта върху здравето на простатата

Специалистите по мъжко здраве у нас препоръчват на силният пол прием на Простабор Форте / Prostabor® Forte за усилване ефекта от спорта и по-сигурна защита на простатата. Положителното му действие се дължи на оптималното количество стандартизиран екстракт от Сао Палмето, който влиза в състава му. Доказано той помага за налагане на ефективен контрол над уголемяването и възпалението на простатната жлеза. Освен това редовно приеман натуралният продукт нормализира уринирането и благоприятства пикочо-половата система. И това не е всичко! Той е с висок профил на безопасност, което позволява продължителният му прием и след курса на лечение.

Решете проблема си сега като закупите продукта от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola