храна и простата

Много е говорено и изписано по темата за храна и простата. И все пак винаги има какво още да се каже.
Според проучване на американски учени намаляването на калориите е голяма крачка напред в справянето с проблема. Резултатите от работата им са публикувани в сп. The American Journal of Clinical Nutrition (AJCN).

„Това е най-изчерпателното изследване, провеждано някога, за влиянието на храната върху простатната жлеза“. Думите са на д-р Едуард Джованучи, асистент по медицина в Медицинското училище на Харвард (HMS) и главен автор на проучването.

Някои интересни данни за връзката между храна и простата

Констатациите са направени въз основа на проучване сред здравни специалисти. Анализирани са данните на повече от 33 000 мъже, като проследяването обхваща период от близо 10 години. Изследователите оценяват връзката между подробната информация за храненето, предоставена от участниците, и честотата на разпространение на доброкачествена простатна хиперплазия.

„Открихме статистически значими, но малко на брой асоциации между приеманите храни и здравето на простатата. Нужни са още проучвания, които да задълбочат разбирането на проблема“. Категоричен е д-р Джованучи. Той обръща внимание на нещо неочаквано – прекомерният прием на полиненаситени мастни киселини (омега-3 и омега-6) е свързан с висок риск от увеличена простата.

Това е нещо, което напълно преобръща представите и противоречи на досегашните здравни съвети

„Колкото и невероятно да звучи, че полиненаситените мастни киселини биха могли да навредят на простатата, това си има своето логично обяснение. Тези киселини, които традиционно смятаме за най-здравословни, са в състояние да направят клетките по-чувствителни към оксидативния стрес. А оксидативният стрес, както е известно, е причина за редица здравословни проблеми. Сега на дневен ред е въпросът дали антиоксиданти като витамин Е и селен могат да противодействат на риска от уголемяване на простатата“. Това казва д-р Джованучи.

По темата за храна и простата тепърва има още да се говори

Време е да акцентираме върху един продукт в подкрепа на здравето на простатата – Простабор Форте / Prostabor® Forte. Формулата е изцяло билкова и не крие рискове за организма.

Всяка течна капсула (Solucaps) съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа репенс) – 320 mg. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула.

Механизмът на действие на активната съставка на продукта е ясен. Той е свързан с потискане на ензимните системи, които нарушават баланса на половите хормони (тестостерон и естроген) и довеждат до увеличаване на простатата.

Експериментални данни показват, че екстракта от Сао Палмето спира разрастването на простатната тъкан, като намалява възпалението и отока.

Установено е още, че ефективността на продукта е съизмерима с тази на синтетичните лекарства. Резултатите са категорични – при 50% от мъжете се наблюдава подчертано и трайно подобрение.

Наличност има в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola