храни за простата

Лятото е благоприятен период да обърнем специално внимание на мъжкото здраве, защото ни предоставя богат избор от вкусни храни за здрава простата. Жлезата е част от мъжката репродуктивна система и е разположена подобно на пръстен около уретрата. В нормално състояние простата е голяма колкото кестен, но с напредване на възрастта размерът й обикновено нараства. Ако уголемената простата започне да притиска уретрата, е възможно да настъпят неприятни оплаквания като чести позиви за уриниране, включително през нощта, прекъсната струя на урината, чувство за неизпразнен пикочен мехур и т.н. Въпреки че храненето не е гаранция за здрава простата, експертите споделят 4 сезонни храни, които си струва да опитате срещу проблеми с жлезата.

Горски плодове – сред най-полезните храни за здрава простата

Горските плодове като ягоди, къпини и малини са с високо съдържание на витамин С и антиоксиданти. Те играят важна роля в организма, тъй като предотвратяват увреждането от свободните радикали. Това са молекули, които атакуват здравите клетки и могат да допринесат за развитието на злокачествени заболявания. Витамин С може също да помогне за облекчаване на симптомите на доброкачествена хиперплазия на простатата, като насърчава уринирането и намалява подуването. Други отлични източници на витамин С са цитрусови плодове, пъпеш, спанак, броколи и манго.

Домати

Доматът е отлично средство за подкрепа на мъжкото здраве благодарение на високите количества ликопен, който съдържа. Този мощен антиоксидант предпазва клетките от увреждане и редица проучвания го свързват с по-нисък риск от рак на простатата. Според друг експеримент ликопенът спомага за намаляване на възпалението и потискане растежа на жлезата при гризачи. Резултатите предполагат известни ползи от консумацията на червени домати при доброкачествена хиперплазия на простатата.

Диня

Динята е емблематичен плод за лятото. Не съдържа мазнини, но за сметка на това е отличен източник на витамини А, С и ликопен – антиоксидантът, който придава характерния червен цвят на динята и домата. Една порция диня съдържа около 9 до 13 милиграма ликопен, което доставя на организма препоръчителната дневна доза от антиоксиданта – 10 мг.

Риба

Въпреки че експертите обикновено препоръчват намаляване на животинските мазнини за здравето на простатата, диета с високо съдържание на омега-3 мастни киселини може да е от полза за жлезата. Те се съдържат в някои риби, като езерна пъстърва, сьомга и херинга, и понижават риска от рак на простатата. Предполага се, че благоприятното действие се дължи на мощните противовъзпалителни свойства на омега-3 мастните киселини.

Към тези сезонни храни добавете прием на изцяло природен продукт за здрава простата

Мъжете спокойно могат да доверят грижата за простатата на Простабор Форте / Prostabor® Forte. Изцяло натуралният продукт съдържа високи количества пречистен екстракт от плодовете на Сао Палмето – 320 mg. Активната съставка е под формата на мастноразтворими течни капсули (Solucaps) за още по-мощен ефект и по-бързо усвояване. Приемът на продукта работи в няколко направления: потискане разрастването на простатната тъкан, намаляване размера на жлезата и облекчаване на възпалението, отока и съпътстващите уринарни симптоми. Терапията се препоръчва за по-дълъг период. Продуктът се отразява благоприятно и върху сексуалната функция на мъжете. Напълно безопасен е като няма данни за противопоказания и нежелани реакции, дори при дълговременна употреба. Търсете в аптеките в страната или поръчайте онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola