кръвни изследвания за простата

Измерването на простатно-специфичен антиген (PSA) е сред най-важните кръвни изследвания за простата. Препоръчва се за профилактика на мъжкото здраве при всички господа около и над 50 години. Простатно-специфичния антиген се синтезира от специални клетки в жлезата и се отделя в семенната течност. Отговорен е за поддържане на течливостта на спермата след еякулация и подвижността на сперматозоидите. Макар и малка част от простатно-специфичния антиген да преминава в кръвта, именно кръвните нива са ключов показател за здравето на простатата.

Простатно-специфичен антиген – какво показва?

Кръвните нива на простатно-специфичен антиген дават информация за състоянието на простатата. Това кръвно изследване е сред най-разпространените методи за скрининг на рак на простатата. За нормални референтни стойности се считат тези под 4 нгр/мл (нанограма на милилитър кръв). Ако нивата на простатно-специфичен антиген са над нормата, това най-често може да бъде индикация за злокачествено заболяване, доброкачествена хиперплазия на простатата (уголемена простата) или простатит (възпаление на жлезата). Особеност при тестването на простатно-специфичен антиген е, че изследването трябва да се извърши най-рано 24 часа след последната еякулация. Причината е, че в по-ранен момент стойностите на показателя са естествено повишени и не бива да се разглеждат като индикация за проблем с простатата.

Необходими ли са други кръвни изследвания за простата?

Ако все пак стойностите на простатно-специфичен антиген са над нормата, е важно да се установи причината за отклонението. Установено е, че нивата на тази субстанция се увеличават естествено с напредване на възрастта и е възможно при мъже над 60 години, леко завишените стойности на PSA, при отсъствие на обезпокоителни симптоми, да не са индикация за заболяване на простатата.

По преценка на лекуващия специалист може да бъдат назначени допълнителни кръвни изследвания, с помощта на които да се установи какво повишава нивата на простатно-специфичен антиген. Те включват:

  • Тест за свободен PSA
  • Тест за скоростта на нарастване на PSA
  • Тест за PSA плътност

Други методи за изследване, които е възможно да бъдат приложени, включват ядрено магнитен резонанс и дигитален ректален преглед за откриване на уголемена простата или злокачествено заболяване на жлезата.

Природна профилактика на доброкачествена хиперплазия на простатата

При завишени стойности на простатно-специфичен антиген поради уголемяване на простатната жлеза, господата у нас могат да разчитат на Простабор Форте / Prostabor® Forte. Това е изцяло природен продукт, създаден с грижа за мъжкото здраве. Средството по напълно натурален път подкрепя нормалната функция на простатата и пикочо-пoловата система. Действа безпощадно към простатните проблеми, но щади мъжкия организъм и не крие никакви рискове за сексуалната функция на господата. В основата на действието му е екстрактът от Сао Палмето (Serenoa repens) – 320 мг. Активната съставка намалява възпалението и отока, а оттам размерите на простатата и дискомфорта.

Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост. Подходящ е за дълговременна употреба. Благодарение на иновативните течни капсули (Solucaps) се усвоява бързо и цялостно от организма. Приема се веднъж дневно, което улеснява придържането към терапията и го прави икономически изгоден. Продуктът е наличен в аптеките в страната и онлайн в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola