проблеми с простатата

Диабетът, особено когато не се контролира строго, може бързо да провокира проблеми с простатата или да влоши вече съществуващите такива. Това означава, че мъжете диабетици трябва да се отнасят с повишено внимание към простатната жлеза и да съблюдават за симптомите, които подсказват проблеми с нея.

Диабет и проблеми с простатата

Основна причина за връзката между диабета и проблемите с простатата са съдовите нарушения, които се появяват при трайно високи нива на глюкоза в кръвта. Подобни нарушения може да увредят жлезистата тъкан и да провокират 2 от най-честите проблеми с простатата – доброкачествено уголемяване на жлезата или възпаление на простатата (простатит).

Диабет и доброкачествено уголемяване на простатата. Проучване, публикувано в медицинския Журнал по урология, красноречиво доказва връзката между тези два здравословни проблема. Проучването е проведено сред 1300 мъже с диабет и още толкова мъже с нормални нива на кръвна захар. Паралелното проследяване на тяхното състояние доказва, че диабетът повлиява уголемяването на простатата в 3 насоки:

  • мъжете диабетици проявяват по-широка гама симптоми на уголемена простата
  • тежестта на симптомите е много по-сериозна при мъжете с диабет
  • диабетът допринася за това уголемяването на простатата да започне в много по-ранна от нормалното възраст (средно 11 години по-рано, отколкото при здрави мъже)

Диабет и възпаление на простатата (простатит). Повишената кръвна захар (хипергликемия) при мъжете диабетици повишава риска от възпалителни процеси и затруднява справянето с тях. Жлезистата тъкан на простатата е изключително чувствителна към действието на провъзпалителните фактори, чиито нива са повишени при диабет. Това обяснява защо случаите на простатит сред участвалите в проучването мъже диабетици са над 3 пъти повече, отколкото в групата на здравите мъже.

Природно решение при проблеми с простатата, асоциирани с диабета

От ключово значение в случая е успешното контролиране на кръвната захар. Само така може да се намали неблагоприятното влияние на диабета върху проблемите с простатата.

За трайно нормализиране състоянието на жлезата може да се разчита на Простабор Форте / Prostabor® Forte. Той съдържа висококачествен пречистен екстракт от Сао палмето с клинично доказана ефективност по отношение на:

  • намаляване размерите на простатата
  • редуциране на възпалението на жлезата
  • улесняване на уринирането

Простабор Форте е качествено природно решение за преодоляване на различни проблеми с простатата. Ефектът от приема му е съизмерим с този на синтетичните лекарства и носи трайно облекчение на над 50% от пациентите.

borola