уголемена простата

В разгара на грипния сезон уролозите отправят апел към мъжете с уголемена простата да избягват приема на определени групи лекарства, които противодействат на патогенните микроорганизми. Кои са въпросните медикаменти и защо е добре да не се употребяват при проблеми с простатната жлеза ще разберете в настоящата статия.

Лекарствени средства, които не са препоръчителни при уголемена простата

„Изключително важно е пациентите с уголемена простата да преустановят употребата на лекарствени средства за грип и настинка, които съдържат псевдоефедрин и фенилефрин. Тези две активни съставки, които присъстват в повечето назални препарати, може и да се ефективни при грипни състояния, но причиняват свиване на простатната капсула, която обвива простатната жлеза, и водят до задържане на урина.

Антихистамините, най-широко прилаганите противоалергични лекарства, не крият толкова голям риск за здравето на простата, но е добре също да не представляват средство на първи избор за попадналите под атаките на вирусите и бактериите мъже с уголемена простата. Причината е, че влияят основно на задържащия мускул на пикочния мехур и могат да причинят контракции“, предупреждава урологът Грегъри Бейлс от Медицинския център на Чикагския университет в Илиноис, САЩ. Наблюденията от дългогодишната му урологична практика сочат, че приемът на посочените медикаменти от пациентите с уголемена простата значително обостря симптоми като трудно уриниране и слаба струя на урината. „Една-единствена доза от медикамента е напълно достатъчна, за да влоши състоянието на простатата и да предизвика остра ретенция. Ако до шест часа след приема на лекарството, мъжът не е уринирал, незабавно трябва да се посети специалист, който да източи урината с помощта на специален катетър. Съветът ми е да се действа незабавно, тъй като чакането буквално и метафорично е мъчително“, казва д-р Бейлс. Той обръща внимание, че инхалаторните препарати, които заемат основно място в медикаментозната терапия на грипа и настинката, са доста по-щадящи към уголемената простата, отколкото пероралните средства. „Мазилата, които съдържат ментово масло, например, са за предпочитане пред назалните деконгестанти. Те отбъбват носната лигавица, без да оказват негативен ефект на простата“, информира д-р Бейлс. С цел ограничаване риска за здравето на простатната жлеза, той приканва всички мъже с уголемена простата да се запознаят подробно с възможните странични ефекти и нежелани реакции на медикаментите за грип и настинка, преди да пристъпят към приема им.

Природно средство, предназначено за мъже с уголемена простата

Добрата информираност на пациентите с уголемена простата за ползите и вредите на лекарствата е първото условие за предотвратяване на усложненията. Единствено съчетана с проактивния подход обаче, осведомеността ще даде на засегнатите цялостно разрешение на проблема с простатната жлеза. В случая конкретните действия се изразяват в приема на продукти, които се прицелват директно в основния проблем. Такъв е Простабор Форте / Prostabor® Forte. Всяка негова капсула доставя на организма оптимална доза високопречистен стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа Репенс). Активната съставка потиска ензимните системи, които нарушават баланса на половите хормони (тестостерон и естроген) и стоят в основата на увеличената простата. Мощният й ефект потиска разрастването на простатната тъкан, като редуцира нейното възпаление и оток. Простабор Форте е практически безвреден, няма противопоказания и не повлиява качеството на сексуалния живот.

borola