уголемена простата

От изследване, представено на ежегодната научна среща на Society of Interventional Radiology, става ясно, че учени разработват нов метод за лечение на уголемена простата. Ако усилията им се увенчаят с успех, минимално инвазивният метод за елиминиране на симптомите на увеличената простатна жлеза ще замести широко прилаганата към момента трансуретрална резекция на простата. Повече за проучването и предимствата на революционната интервенция ще разберете в настоящата статия.

Същност на новия терапевтичен метод при уголемена простата

Сандип Багла, ръководител на научния екип и интервенционален рентгенолог в болница „Инова Александрия“ във Вирджиния, САЩ, не пести време и сили, за да даде гласност на експеримента. Прави го, воден от твърдото убеждение, че експерименталното лечение значително превъзхожда позната хирургична интервенция за справяне с проблема, изявен в различна степен при над 50% от мъжете над 50-годишна възраст. Конкретните предимства, които д-р Багла изтъква, са минималната инвазивност и практическата безболезненост на процедурата, краткия следоперативен период и високата степен на успеваемост при този вид интервенция. Патетичният тон, с който подчертава достойнствата на терапията, известна като емболизация на простатната артерия, не замъглява дори за минута трезвата му научна мисъл и той бърза да запознае накратко научната общност за етапите, през които е преминало изследването. В проучването се включват 78 мъже с уголемена простата, разделени в три групи в зависимост от размера на простатната жлеза. При представителите от първата група той е по-малък от 50 см3, при тези от втората стойностите му варират между 50 и 80 см3, а при мъжете от третата надхвърля 80 см3. Всички участници се подлагат на високоспециализираната интервенционална процедура за намаляване размера на уголемената простата. Учените оценяват ефективността на приложения метод в три последователни прегледа, проведени след първия, третия и шестия месец от емболизацията на простатната артерия. Сравнителният анализ на резултатите сочи, че при 96% от пациентите от трите групи е настъпило подобрение на симптомите, измерено чрез Международния простатен симптоматичен индекс. Използвайки Международния индекс за еректилна дисфункция, пък екипът установява, че емболизацията не е оказала отрицателен ефект върху качеството на сексуалния живот на участниците. Д-р Багла и екипът му отдават липсата на странични ефекти върху сексуалните функции на мъжете на факта, че при експерименталния метод на лечение на уголемената простата микроскопичният катетър, който се управлява от радиолога се вкарва през бедрената артерия, за да навлезе в артерия, стигаща до простатата, за разлика от други интервенции, при които се прави разрез през уретрата или пениса.

Природен катетър при уголемена простата

Докато емболизацията на простатната артерия започне да се прилага активно, разумна алтернатива при уголемена простата остава изцяло натуралният продукт Простабор Форте / Prostabor® Forte, базиран на висококачествен стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа репенс). Експериментални данни показват, че активната съставка, която се намира в по-ефективна мастноразтворима форма за по-бързо усвояване и по-мощно действие, потиска разрастването на простатната тъкан, като редуцира нейното възпаление и оток. Простабор Форте е практически безвреден и не повлиява качеството на сексуалния живот.

borola