Простатно-специфичен антиген (PSA) представлява субстанция под формата на гликопротеин, която се синтезира в епителния слой на простатата. Той е важен маркер за състоянието на простатната жлеза.
Когато се изследват нивата на простатно-специфичен антиген, под внимание се взимат тези, попаднали в кръвта. Обикновено те са в малки количества, а за нормални референтни стойности се смятат под 4 нанограма на милилитър кръв.

Повишените нива на простатно-специфичния антиген в кръвта са индикация за проблем с простатната жлеза – важен орган от репродуктивната система на всеки мъж. Вероятно е високите нива на PSA да алармират за проблеми като уголемена простата, простатит или друг по-сериозен проблем. И обратното – нормалните и ниски нива са показател за добро здраве на простатната жлеза.

Съвети за нормални нива на простатно-специфичен антиген (PSA)

  • Съветите на специалистите са мъжете да започнат да изследват нивата на своя простатно-специфичен антиген между 40 и 50-годишна възраст, в зависимост от фамилната предразположеност.
  • Друга превантивна мярка е добавянето на храни в режима на хранене, които съдържат хранителни вещества с големи ползи за здравето на простатата. Такива са храните, които съдържат минерала цинк, аминокиселината лизин и пигмента ликопен. Те инхибират производството на хормона дихидротестостерон, отговорен за анормалния растеж на жлезата.
    Храните, които съдържат ликопен са домати, моркови, манго и диня. Отлични източници на лизин са някои ядки като бадеми, орехи и пекан (американски орех), а добри количества от минерала цинк могат да се набавят чрез консумация на спанак, кейл, гъби, скариди, кашу, пшеничен зародиш и др.
  • Друг важен съвет е избягването на храни, които увреждат простатата. Хранителните продукти, които повишават нивата на PSA са пържените картофи и чипса, захарта и захарните изделия, алкохола, храните, богати на наситени мазнини, млечните продукти и консервираните храни.
  • Свалянето на излишните килограми също е сред важните превантивни мерки, които всеки мъж, предразположен към проблеми с простатата, трябва да предприеме. Редица клинични проучвания доказват, че излишните килограми се свързват с повишен риск от проблеми с простатата, вследствие на завишени нива на простатно-специфичен антиген.
  • Екстрактът от плодовете на Сао Палмето (Сереноа репенс) е едно от предпочитаните природни средства, що се отнася до здравето на простатата. И за това има основателна и подкрепена от научни доказателства причина. Екстракт от плодовете на растението са широко използвани като алтернатива на лекарствените средства срещу уголемена простата. Екстрактът от Сао Палмето има и превантивен, и лечебен ефект.

Качеството и максималната чистота на екстракта от Сао Палмето в продукта Простабор Форте / Prostabor® Forte го правят достатъчно ефективен и предпочитан продукт. Иновативната му форма го прави една разумна алтернатива на синтетичните лекарства при проблеми с простатата.

borola