уголемена простата

Всеки мъж започва да мисли за здравето на простатата след навлизане в определена възраст. Това обаче не е достатъчно що се отнася до качествена превенция на уголемена простата.
Ранните профилактични мерки могат да намалят значително риска от доброкачествено увеличение на жлезата – един от най-честите здравословни проблеми при мъже в напреднала възраст. А през последните години се наблюдава тенденция на „подмладяване“ на състоянието, което означава, че може да засегне дори мъже на средна възраст.

Намалете риска от доброкачествено уголемена простата навреме с правилните мерки и средства

Хранителен режим, който допринася за поддържане на добро здраве на простатата

Здравословният начин на хранене не само ще намали риска от проблеми с простатата, но ще допринесе и за общото здравословно състояние. Фокусирането на вниманието върху здравословните хранителни избори може да ви спести много главоболия в бъдеще.

  • Повече зеленчуци и плодове – многократно сме споменавали за необходимостта от консумация на плодове и зеленчуци с цел превенция на доброкачествено уголемяване на жлезата. С най-големи ползи за простатната жлеза са продуктите със съдържание на ликопен. Той се съдържа най-вече в доматите, но може да бъде открит и в розов грейпфрут, папая и диня.
  • Предпочитайте растителни източници на протеин пред животинските – изобилието от животински протеини в хранителния режим на мъжете може да доведе до негативни последици за здравето на простатата и не само. Затова специалисти съветват придържането към режим на основата на растителни източници на протеин.
  • Избягвайте храни, които вредят на здравето на простатата – в тази група храни влизат червените меса, преработените месни продукти, пържени и панирани храни и храни с високо съдържание на захар или с добавени изкуствени подсладители.

Постигане и поддържане на нормално телесно тегло

Специалисти в областта алармират за наличието на пряка връзка между затлъстяването и риска от доброкачествена хиперолазия на простатата. Затова с цел превенция на нежелано нарастване на жлезата е добре да се свали излишното тегло, ако има такова, и да се поддържа в неговите здравословни граници.

Управление на стреса

Стресът влияе негативно на здравето на простатата. Експертите го асоциират с бурни флуктуации в хормоналните нива или активното участие на симпатиковата част на вегетативната нервна система.
Предприемането на мерки за снемане на стреса в ежедневието е един от ключовите елементи за превенция на заболявания на простатата.

Прием на проверени и доказани природни средства за профилактика на уголемена простата

Едно от най-проучваните и доказали се с времето природни вещества е екстрактът от плодовете на Сао Палмето (Сереноа репенс). Палмовото растение е известно с ползите си за здравето на простатната жлеза и от далечни времена се ползва за лечение на уринарни проблеми при представителите на силния пол. Сао Палмето въздейства върху ензимите, отговорни за разпада на тестостерон до дихидротестостерон (метаболит на тестостерона) – първопричината за доброкачествено увеличаване на жлезата.
Вдъхновени от ползите и високата ефективност на екстрактът от плодовете на Сао Палмето, екип от медицински специалисти създаде природния продукт Простабор Форте / Prostabor® Forte, предназначен изцяло за подобряване на здравето на простатната жлеза. Той може да се ползва както превантивно, така и при първи симптоми на увеличение на жлезата.

borola