уголемена простата

Голяма част от мъжете се сблъскват с урологичния проблем уголемена простата, когато не са предприели навременни мерки за превенция. За щастие обаче съществува подходящ хранителен режим, богат на ценни витамини и минерали, следването на който може да предотврати уголемяването на жлезата.

Какво включва хранителният режим за превенция на уголемена простата (простатна хиперплазия)?

Сьомга

В не едно проучване е установено, че повишаване приема на храни, богати на омега-3 мастни киселини, в комбинация с повишена физическа активност, намалява вероятността от нежелано покачване на теглото, а наднорменото тегло значително повишава риска от простатна хиперплазия.
Освен сьомга, други източници на омега-3 мастни киселини са орехите, лененото семе и масло, семена от чия и други.

Домати

В доматите се съдържа едно специално вещество, познато като ликопен, което представлява каротеноид с особено благоприятен ефект за здравето на простатата. В отделно проучване се установява, че ликопенът забавя прогресията на доброкачествената хиперплазия на простатата. Освен това се смята, че този растителен пигмент допринася за регулиране нивата на простатно-специфичния антиген (PSA).

Авокадо

Авокадото е зеленчук с особени ползи за здравето. Но се смята, че съдържащият се в него бета-ситостерол (фитостерол) допринася за облекчаване на симптомите, свързани с уголемяване на простатната жлеза.

Храни, богати на цинк

Неведнъж сме споменавали за ползите от приема на храни със съдържание на цинк за здравето на простатата. Сусамът се смята за една от богатите на цинк храни, заедно с тиквените семки, орехите, кашуто, пълнозърнестите храни като лимец, овес и ръж, както и миди, агнешко и телешко месо.

Храни със съдържание на витамин C

Зеленчуците, богати на витамин C играят ключова роля в режима на хранене за превенция на уголемена простата. Големи количества от витамина се съдържат в чушките, броколите, брюкселско зеле, кейл и други.

Качествено природно средство срещу уголемена простата

За нуждите на мъжете са разработени специални продукти, които допринасят за подобряване здравето на простатата. Едно от тях е Простабор Форте / Prostabor® Forte. Това е средство с доказана ефективност, което се прилага за овладяване на смущенията при доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП). Установено е, че облекчава проблемите с уринирането, намалява размера на простатата, успокоява възпалението и отока и допринася за поддържане нормалната функция на простатата и пикочо-половата система, без да предизвиква странични ефекти.
Активната съставка на Простабор Форте е екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа репенс). Тя действа чрез потискане на ензимните системи, които нарушават баланса на половите хормони.

borola