уголемена простата

Уголемена простата е проблем, който засяга най-много мъжете в напреднала възраст. Но това състояние все повече се „подмладява“ и все по-млади мъже започват да се сблъскват с проблема. В медицинските среди състоянието е познато още като доброкачествена хиперплазия или аденом на простатата.
Сред най-отличителните признаци на уголемена простата са честите позиви за уриниране, парене, болка и дискомфорт при опитите за изпразване на пикочния мехур, слаба струя на урината и интермитентно уриниране. Могат ли обаче симптомите на уголемена простата да бъдат трайно облекчени?

Основни препоръки срещу уголемена простата

1. Ограничаване на стреса

Нервното напрежение и стресът влияят негативно на здравето, но особено негативен е ефектът им при доброкачествено увеличение на простатата. Облекчаването на стреса е един от най-добрите начини за успешно справяне с уголемената простатна жлеза.

2. Сваляне на излишното тегло

Излишните килограми могат само да утежнят проявите на уголемена простата. Чрез предприемането на мерки за сваляне на излишното тегло сте с една крачка напред към успешно лечение на простатната хиперплазия.

3. Хидратация на организма

Колкото и противоречиво да звучи, хидратацията на организма може да бъде в помощ при овладяване на симптомите на доброкачествено уголемена простата. Литър и половина вода дневно е минималното количество, което всеки мъж е необходимо да приема. Важно е също така водата да се приема на малки интервали, разпределени през целия ден.
Това обаче не включва всякакви други видове напитки, тъй като някои от тях оказват нежелан диуретичен ефект. Особено важно е да се избягва консумацията на алкохол и кофеин вечер. Това утежнява проблема с нощното уриниране.
Противно на очакванията, пиенето на повече вода няма да увеличи позивите за уриниране, защото концентрираната урина дразни чувствителната лигавица на пикочния мехур, което допълнително утежнява ситуацията. Разредената урина, от друга страна, се задържа за повече време в мехура, без да създава неудобство и нетърпими позиви за незабавно изпразване на мехура.

4. Заседналият начин на живот е „враг“ на простатата

Когато работата или ежедневието на мъжа е свързано с продължително стоене в седнало положение (шофиране или работа в офис), това значително увеличава вероятността от доброкачествено уголемяване на простатната жлеза. В тези случаи специалистите препоръчват по-често ставане и раздвижване. Освен това заседналият начин на живот е свързан до голяма степен и с проблеми като затлъстяване – друг основен предразполагащ фактор, който допринася за уголемяване на жлезата.

5. Сао Палмето – природно средство срещу уголемена простата

Екстрактът от плодовете на Сао Палмето (Serenoa repens) се смята за най-мощното средство за намаляване размерите на уголемена простата. Това е природен лек, който успешно инхибира процеса на разпад на тестостерона до неговия вторичен продукт – дихидротестостерон (DHT). Големите количества от този т.н. метаболит на тестостерона са в основата на доброкачественото увеличаване на жлезата. Действието на Сао Палмето е насочено към потискане на ензимните системи, които нарушават хормоналния баланс.
Оптимални количества екстракт от плодовете на Сао Палмето се съдържат в природния продукт Простабор Форте / Prostabor® Forte. Той съдейства за подобряване функциите на простатната жлеза и напълно безвредно и по естествен начин намалява размерите на жлезата. Простабор Форте облекчава неприятните прояви на уголемена простата, без да предизвиква нежелани странични ефекти. За превенция и при леко изразена симптоматика се препоръчва приемът на 1 течна капсула дневно, а при умерена симптоматика се налага приема на поне 2 капсули дневно.

borola