простатит

Прието е, че възпалението на простата, или т. нар. простатит, има бактериален, вирусен, гъбичен, а понякога и паразитен произход. Учени от Националния университет в Кордоба, Аржентина, обаче установяват, че при значителна част от потърпевшите инфекцията има автоимунен характер. Защо смятат, че имунната система атакува здравите простатни клетки и ще се стигне ли до пренаписване на историята на една от най-често срещаните инфекции при полово активните мъже?

Какво навежда учените на мисълта, че хиперактивната имунна система стои в основата на простатит?

„Научните търсения на мен и екипа ми бяха провокирани от факта, че етиологията на простатита не е докрай изяснена“, разкрива главният автор на проучването д-р Рубен Мотрич. За целите на експеримента той и колегите му фокусират вниманието си върху хроничния неинфекциозен простатит. Спират се именно върху тази форма на възпаление на простатата, тъй като причините за изявата й са неясни и противоречиви. В опит да разбулят мистерията около хроничното възпаление учените изхождат от хипотезата, че то е резултат от автоимунна атака. В процес на работа откриват доказателства, които нееднозначно потвърждават предположението им. Оказва се, че при 35% от пациентите с хроничен неинфекциозен простатит са налице автореактивни Т-лимфоцити, които атакуват здравите клетки в простатната жлеза и причиняват възпалението. „Това означава, че при над една трета от диагностицираните с простатит пациенти, проблемът се дължи на неадекватен отговор на имунната система, а не на инфекциозен агент“, категоричен е д-р Мотрич. Окрилен от успеха, той решава да задълбочи изследването и да провери дали простатитът, причинен от разстроена имунна реакция, може да окаже негативен ефект върху репродуктивното здраве на потърпевшите. Прави пълен анализ на семенната течност на доброволци с хроничен неинфекциозен простатит и установява, че концентрацията на сперматозоиди в пробите е ниска и много от тях са неподвижни. „Това беше напълно достатъчно, за да констатирам, че простатитът в резултат на хиперактивната имунна система има изразено негативно влияние върху качеството на спермата, а оттам и върху репродуктивното здраве на мъжете“, разкрива д-р Мотрич. Той е уверен, че изясняването на етиологията на простатита ще разкрие нови хоризонти за лечение и се надява, че съвсем скоро ще предложи на засегнатите комплексна терапия за овладяване на неприятните симптоми.

Кое е най-ефективното природно средство у нас за овладяване на най-често срещаните форми на простатит?

Висококвалифицираният научно-изследователски екип на „Борола“ е наясно, че простатитът е проблем, който не търпи отлагане и горещо препоръчват на засегнатите да се доверят на Простабор Форте / Prostabor® Forte. Този изцяло природен продукт е ефективен независимо от първопричината на смущаващия проблем и може да се използва и при доборкачествена хиперплазия на простатата. Многостранното му действие се дължи на прецизно дозираното количество високопречистен екстракт от Сао палмето (Сереноа репенс) във всяка капсула. Активната съставка се предлага в иновативна форма – Solucaps, която гарантира по-пълно и качествено усвояване, а оттам и по-мощен ефект. Резултатите от редица клинични проучвания показват, че при редовен и продължителен прием на Простабор Форте се постига трайно и подчертано подобрение на 50% от пациентите. Благодарение на 100% натуралния произход на продукта не се наблюдават никакви странични ефекти и качеството на сексуалния живот остава непроменено.

borola