проблеми с простатата

Честото уриниране, особено през нощта, е един от първите сигнали за проблеми с простатата. За съжаление простатата е жлеза, която има тенденцията да се уголемява с напредване на възрастта и това се смята за естествен процес.
Но съществуват определени фактори, които допринасят за възпаление или уголемяване на простатата и могат да доведат до по-бързо и неблагоприятно развитие на проблема.
Добрата новина е, че има универсални мерки, прилагането на които може да забави и дори да предотврати някои от най-честите проблеми с простатата.

Ефикасни мерки срещу всякакви проблеми с простатата

Повече ликопен в менюто

Ликопенът е мощен антиоксидант и едно от най-благоприятните природни средства за простатната жлеза. Представлява пигментно съединение, на което доматите дължат червения си цвят. Доказателствата в полза на това вещество са толкова сериозни, че голяма част от специалистите препоръчват включването на по-голямо количество храни (домати, диня, червен грейпфрут и др.), богати на ликопен в режима си.

Прием на храни, които съдържат цинк

Много са и ползите от минерала цинк за простатната жлеза. От него зависи производството на семенна течност, а една от основните функции на простатата е именно секрецията на семенна течност. Дефицитът на минерала може да доведе до проблеми с простатата и най-вече до уголемяване на жлезата.
Цинкът играе съществена протективна роля за простатната жлеза. Затова е силно препоръчително да се включат храни, богати на цинк в режима на хранене още преди да е установено наличието на възпаление или уголемяване размерите на простатата.
Най-богатите на цинк храни са червеното месо (от сигурен източник без добавени хормони), мекотели и ракообразни – най-вече мидите, бобови растения, ядки и семена, гъби шийтаке, яйца, млечни храни и пълнозърнести продукти.

Избягване на излагането на химикали и токсини

Вредните химикали и токсини, които присъстват редовно в ежедневието, могат да нанесат сериозни вреди на простатната жлеза. Най-вредни сред тях са:

  • бисфенол А (BPA), съдържащ се в пластмасовите и консервени изделия;
  • фталати, които се смятат за едни от основните нарушители на ендокринната система. Използват се в някои продукти, изработени от поливинилхлорид (PVC) – твърди материали (конструкции, тръби), меки изделия (подови настилки и изкуствена кожа), пластмасови съдове за храна, както и в някои козметични продукти;
  • триклозан – химично вещество, което се съдържа в антибактериалните сапуни, лосиони, душ-гелове, дезодоранти, пасти за зъби и други.

Сао Палмето – най-мощното природно средство срещу уголемена простата

Екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа репенс) е едно от най-проучваните и най-доказалите се във времето природни вещества срещу всякакви проблеми с простатата, както и срещу друг вид проблеми, свързани с пикочо-половата система. Тези качества се дължат на неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Екстрактът от плодовете на малкото палмово дърво съдейства за потискане на ензимните системи, които нарушават баланса на половите хормони и спиране разпада на тестостерона до неговия вторичен отпаден продукт – дихидротестостерон (DHT). Затова Сао Палмето се влага в природни средства, предназначени за поддържане на добро здраве на простатата.
Едно от най-добрите такива средства на фармацевтичния пазар е Простабор Форте / Prostabor® Forte. Експериментални данни показват, че активната съставка Сао Палмето потиска разрастването на простатната тъкан и редуцира отока и възпалението.

borola