простатит

Простатит е състояние, при което се наблюдава възпаление и оток на простатната жлеза. Състоянието може да повиши нивата на простатно специфичния антиген (PSA), но категорично не води до злокачествено заболяване. В действителност простатит е една от най-честите причини за уринарни инфекции при мъжете.

Простатит и генетична предразположеност – каква е връзката?

Генетичната предразположеност е един от основните предразполагащи фактори за развитие на простатит. Това означава, че е възможно в семейството да се наследяват гени от поколение на поколение. Смята се, че фамилната обремененост за нарушения на простатната жлеза е свързана до известна степен с повишен риск от развитие на хроничен простатит.
Ако член на семейството е страдал от хроничен простатит, е много вероятно това възпаление да се предава на следващи поколения. Скорошно проучване установява, че мъжете, чиято фамилна анамнеза е свързана с проблеми с простатата, са със значително завишен риск от развитие на хроничен простатит.

Любопитни изследвания по темата за генетичната природа на мъжете с висока предразположеност към простатит установяват идентични различия в специфични мутантни алели. Специализирано клинично проучване доказва, че при около 30% от пациентите с хроничен простатит се наблюдава занижена продукция на генотип IL-10.

Други фактори, които водят до простатит

Освен с генетична предразположеност, развитието на простатит се свързва още с хормонални нарушения, психически стрес, проблеми с емоционалното здраве, възпаления и др. Всички тези състояния са свързани с имунни или хормонални реакции или нарушения и могат да повишат степента на възпаление. А възпалението е в основата на простатит и може да доведе и до други неразположения в тазовата област.

Методи за превенция на простатит

Въпреки че възпалителното заболяване трудно се повлиява от медикаментозно лечение, някои превантивни мерки могат успешно да предотвратят развитието на простатит дори и при наличие на фамилна обремененост.
От начина на живот е добре да се ограничат всички фактори, които могат да допринесат за възпаления на простатата. Препоръчително е да се спазва добра лична интимна хигиена, да се води редовен, но безопасен сексуален живот, да се избере подходящ хранителен режим и да се избягват храните, които обострят състоянието, да се увеличат спортните занимания, както и да се приложат натурални средства за облекчаване на възпалението и отока на жлезата.
Едно от най-подходящите средства за тази цел е Простабор Форте / Prostabor® Forte – природен продукт на основата на Сао Палмето, който предотвратява разрастването на простатната тъкан и овладява възпалението и отока.

borola