проблеми с простатата

Простатата е жлеза с малки размери, но с голямо значение за пикочо-половата система на мъжа. Най-малките смущения във функцията ѝ могат да доведат до странични негативни последствия като често и трудно уриниране, болка и парене при уриниране, повишена телесна температура, нощно уриниране, болки при еякулация, кръв в урината.

Много външни и вътрешни фактори въздействат негативно на здравето на простатата. На първо място това е напредването на възрастта и фамилната обремененост, но нерядко простатната жлеза се възпалява вследствие на външни фактори като стрес, хормонален дисбаланс, наличието на диабет или високи нива на холестерол в кръвта и недостиг на цинк в организма, нездравословно хранене и други.

В настоящата статия ще разгледаме именно храните, които въздействат негативно на здравето на простатата и могат да предизвикат възпаление или хиперплазия на простатата.

Храни, които могат да доведат до нежелани последствия и проблеми с простатата

Голяма част от храните могат да влошат здравето на простатата и да допринесат за повишени нива на простатно-специфичния антиген (PSA), както и до увеличаване размера на простатата. Но кои от тях са най-опасни за малката полова жлеза и е най-добре да избягвате, ако искате да поддържате доброто ѝ здраве?

  • Наситени и трансмазнини
  • Захари
  • Храни, които съдържат акриламид (канцерогенно вещество, което се съдържа в храни като понички, чипс, пържени картофи, бисквити, овъглено месо на скара и др.). Доказано е, че големите количества от това вредно вещество причиняват неврологични увреждания и дори повишават риска от рак на простатата.
  • Пуканки на микровълнова фурна (опаковката съдържа химически вещества, включително перфлуороктанова киселина, която се свързва с проблеми като безплодие.
  • Неорганични картофи
  • Неорганични меса и млечни продукти
  • Консервирани продукти и особено консервирани домати, заради високото съдържание на BPA – химично вещество, нарушаващо хормоналния баланс.
  • Неферментирали соеви продукти, като соев протеинов изолат, соеви протеинови барове и други соеви продукти, които могат да предизвикат свръхпроизводство на хормона естроген при мъжете.

Подобрете здравето на простатата с натурално средство с екстракт от плодовете на Сао Палмето

Сао Палмето, с научното наименование Serenoa repens, е доказано природно средство за естествено намаляване размера на уголемена простата. Разбира се най-важното е да се избягват факторите, които предизвикват проблеми с простатата, но допълнителният прием на Простабор Форте / Prostabor® Forte към подходящия хранителен и двигателен режим действа като естествен природен катетър, т.е. облекчава трудното и болезнено уриниране, което съпровожда уголемена простата и съдейства за постепенно намаляване на размера на жлезата.

borola