уголемена простата

Едно от най-сериозните притеснения на мъжете с напредване на възрастта е да не се стигне до проблема уголемена простата. Състоянието се наблюдава най-вече при мъже над 50-годишна възраст, но за съжаление се „подмладява“, т.е. все повече млади мъже страдат от доброкачествена хиперплазия (аденом) на простатата (медицинското наименование за уголемена простата).
Важно е повече мъже да са информирани, че оперативното лечение не е единственият начин за решаване на проблема. Благоприятно въздействие върху размера на простатата оказват някои ежедневни навици, както и приемът на природни средства.

Навици и средства, които намаляват размера на уголемена простата

Консумация на домати

Проучвания доказват, че този вкусен зеленчук, причисляван от научна гледна точка към плодовете, намалява нивата на простатно-специфичния антиген (PSA), както и риска от рак на простатата с до 65% благодарение на съдържащия се в него ликопен. Този мощен антиоксидант се освобождава най-вече по време на готвене, затова при мъже с проблеми с простатата се препоръчва да консумират домати най-вече след термична обработка.

Подбирайте внимателно месото и месните продукти

Някои месни продукти съдържат хормони, които могат да повлияят на хормоналния баланс на човешкия организъм, а възпалението на простатата и уголемяването на размера ѝ се влияе най-вече от негативното въздействие на определени хормони и по-точно от хормона дихидротестостерон (DHT – метаболит на тестостерона).
Освен това месото и месните продукти (най-вече пушени и съдържащи соя) стимулират собственото производство на хормони, което също води до дисбаланс на хормоналните нива и се отразява негативно на размера на простатата.

Избягвайте излагането на токсини и химикали

Химикалите, токсините и други вредни субстанции присъстват редовно в ежедневието ни. Най-често сме изложени на вредното въздействие на бисфенол А (BPA) – промишлен химикал, който се съдържа в пластмасата и в консервните кутии. Заменете ги със стъклени.
Други вредни химикали се съдържат в някои козметични продукти. Ограничете или напълно изключете и козметични продукти, съдържащи опасни химикали, наречени фталати. Такива са афтър-шейф за след бръснене, овлажнители и повечето продукти, които съдържат аромати. Те въздействат негативно на хормоналния баланс на мъжете.

Движение и спорт

Най-подходящи за мъже, предразположени към проблеми с простатата, са аеробните упражнения, йогата и медитацията. Те понижават нивата на PSA и облекчават симптомите на уголемена простата.
Редовната физическа активност помага и за поддържане на здравословно тегло, а излишните килограми стимулират производството на излишно количество естроген – хормон, който влияе негативно на здравето на простатата.

Сао Палмето – природно средство с доказан благоприятен ефект при уголемена простата

Здравословните ползи от палмовото дърво Сао Палмето (Сереноа Репенс) са насочени най-вече към здравето на простатата. Благоприятното му въздействие се дължи на ограничаване на вредния ефект от хормона дихидротестостерон (DHT). Сао Палмето съдейства за забавяне или спиране растежа на жлезата по естествен начин.
Активната съставка в Простабор Форте / Prostabor® Forte е именно висококачествен стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето като най-доказаното природно средство за намаляване размера на уголемена простата и ограничаване на възпалението на жлезата.

borola