доброкачествена хиперплазия на простатата

Всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация се отбелязва световният ден за борба с диабета. Във връзка с тазгодишното честване ще посветим настоящата статия на сравнително по-рядко коментирано нарушение, предизвикано от високите нива на кръвна захар в организма, а именно – доброкачествената хиперплазия на простата.

Защо диабетиците са изложени на висок риск от доброкачествена хиперплазия на простата?

Скорошно проучване, публикувано в Международното списание по клинична и експериментална медицина, показва, че диабетът е сред основните фактори за уголемяване на простата. Учените достигат до този извод, след като наблюдават 141 пациенти с увеличена простатна жлеза, наскоро диагностицирани с диабет тип 2. За целите на проучването са взети под внимание възрастта, индексът на телесна маса, глюкозните нива в кръвта, размерът на простата и скоростта на уриниране на участниците в контролната група. Заключението на учените след анализа на данните е, че инсулиновата резистентност увеличава риска от прогресивно нарастване на простатната жлеза като най-уязвими са възрастните пациенти, които относително отскоро страдат от инсулинозависим захарен диабет. Развитието на заболяването намалява с понижаване на телесното тегло и нивата на гликиран хемоглобин в кръвта.

Как протича лечението на диабетици с доброкачествена хиперплазия на простатата?

Лечението на аденом на простатната жлеза при диабетици не се различава от традиционно прилаганото. Терапевтичният процес най-напред включва използването на продукти срещу уголемена простата. В случай че заболяването не се повлияе от тях, се преминава към хирургично лечение. Рискът от усложнения по време на интервенцията е минимален, но значително нараства в следоперативния период. Клиничната практика сочи, че най-често се наблюдава инфекция на хирургичната рана и възпаление на пикочните канали. Поради по-бавното заздравяване на рани при диабетиците периодът на възстановяване след операцията е значително по-дълъг, отколкото при хора, които нямат диабет.

Кое е най-ефикасното средство за лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата при диабетно болни?

Както вече споменахме, преди да се премине към оперативна намеса, трябва да се изчерпят всички неинвазивни методи за лечение на увеличена простата. На пазара се предлага голямо разнообразие от средства с отношение към проблема. Специално внимание обаче заслужава Простабор Форте / Prostabor® Forte, който поради мощния си ефект при затруднено уриниране е наречен “природен катетър”. Активната съставка – висококачествен стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа репенс) – се намира в по-ефективна мастноразтворима форма, която осигурява по-бързо и цялостно усвояване. Ефективността на Простабор Форте е съизмерима с тази на синтетичните лекарства като при 50% от засегнатите се наблюдава подчертано и трайно подобрение.

borola