Мъжката репродуктивна система се състои от важни органи, един от които е простатата. Това е жлеза с формата на кестен, която произвежда секрет, част от състава на семенната течност.

Мускулите на простатата играят важна роля за репродуктивната система при мъжете, тъй като те осигуряват придвижването на семенната течност през уретрата. За да се предотврати навлизане на семенна течност в пикочния мехур по време на еякулация, простатата и сфинктера на пикочния канал затварят входа на уретрата към пикочния мехур. Но при нарушена функция на простатната жлеза се наблюдават проблеми като трудно и болезнено уриниране, неефективно изпразване на пикочния мехур или често нощно уриниране вследствие на доброкачествено увеличаване на жлезата.

При подобни проблеми може да се разчита на природни средства, които доказано допринасят за поддържане на нормалната функция на простатата и пикочо-половата система и намаляват размера на уголемена простата по естествен начин.

Билки за простатата, които възстановяват нормалната функция на жлезата

Африканска слива

Кората на това вечнозелено африканско дърво отдавна се използва в медицината за лечение на уринарни проблеми като доброкачествена хиперплазия на простатата. Но тъй като проучванията на това растение са кратки и малки, липсват сериозни доказателства за ползите.

Цветен прашец

Екстрактът от цветен прашец понякога се използва и при доброкачествено уголемена простата. Проучване от 2000 г. установява, че цветният прашец води до умерено подобрение на проблеми с уринирането, но не се наблюдава значително подобрение на уринарната функция като цяло.
Също както африканската слива, доказателствата за ефективността на цветния прашец не са достатъчно обективни, тъй като проучванията по темата са кратки и непоследователни.

Сао Палмето (Serenoa Repens)

Екстрактът от плодовете на палмовото растение по естествен начин намалява размера на жлезата, с което се разрешава проблемът трудно уриниране. Това става благодарение на способността на Сао Палмето да намалява активността на ензима тип ІІ 5–алфа редуктаза. По този начин действат и синтетичните лекарства за намаляване размера на простатата.
Сао Палмето успешно овладява симптомите на простатна хиперплазия, без да предизвиква негативни последици за организма. Също така съдейства за намаляване честотата на уриниране и усещането за болезненост и позиви за нощно уриниране.

Сао Палмето е най-проучваното и най-предпочитаното природно средство срещу проблеми с простатата и неслучайно е активна съставка в натуралния продукт Простабор Форте / Prostabor® Forte.
Простабор Форте е ефективен при доброкачествена хиперплазия на простатата, както и при различни възпаления на жлезата.

borola