Протеини подходящи простатата

Простатата е жлеза с формата на кестен, разположена под пикочния мехур. С напредване на възрастта нейния размер се увеличава, което започва да създава проблеми на някои мъже като трудно и болезнено уриниране. Влошаване здравето на простатата и доброкачествено уголемяване на жлезата може да се предизвика от различни фактори.

Както пояснихме в една от предходните публикации, диета или режим, богат на животински протеини, не се препоръчва за мъже, които имат проблеми с простатата. Основна причина за това е, че подобен режим може да нанесе вреди на мъжкия организъм и особено на здравето на простатата, поради липсата на ценни хранителни вещества, които могат да се набавят с разнообразен хранителен режим, богат най-вече на растителни храни.

Затова в настоящата публикация ще споделим кои са най-подходящите източници на протеин от растителен произход, защото за здравето на простатата от голямо значение е и режимът на хранене.

Растителни източници на протеини, подходящи за мъже с проблеми с простатата

Амарант

Тази храна е особено популярна през последните години, но е позната на човечеството от векове. Спада към семената и е богата на протеини – една чаена чаша сготвен амарант снабдява организма с 10 грама протеин.

Освен това амарантът е добър източник на фибри – три пъти повече от пшеницата и съдържа повече от 20% от препоръчителната дневна доза калций, магнезий, желязо и фолат (фолиева киселина).

Също така съдържа фитостероли и токотриеноли – вещества, които съдействат за елиминиране на лошия холестерол от организма.

Боб

Всички видове бобови растения са чудесен източник на растителен протеин, но притежават и други преимущества. Съдържат голямо количество фибри, които се борят с лошия холестерол и предотвратяват рязкото покачване на кръвна захар непосредствено след хранене. Това го прави особено подходяща храна за мъже, които страдат от диабет.

Антоцианините са антиоксидантни вещества, които също се срещат в бобовите растения. Това са водоразтворими пигменти, които дават оцветяването на голяма част от растенията. Затова колкото по-тъмен е цветът на бобовото зърно, толкова по-висока е антиоксидантната му активност. Що се отнася до протеините обаче, по-светлият боб осигурява по-голямо количество протеин.

Елда

Елдата е плодово семе, което съдържа всички осем есенциални (незаменими) аминокиселини и е богат източник на качествени протеини, полезни за здравето на простатата.

Киноа

Освен добър източник на протеин, киноата осигурява и ценни витамини и минерали като желязо, калий, ниацин, тиамин, витамин B2 и витамин B6. Всички тези хранителни вещества правят киноата една от най-полезните храни за мъжкото здраве.

Природен продукт за здрава простата

Качествената храна и подходящият режим на хранене е съществена част от грижата за здравето на простатната жлеза. Но най-добър и гарантиран ефект би могъл да се постигне ако този режим е съчетан с подходящ природен продукт.

Простабор Форте/Prostabor® Forte е природно средство с натурален произход, чийто ефект е съизмерим с този на синтетичните препарати, което го прави предпочитано средство при мъже, които имат или са предразположени към проблеми с простатата. Той съдържа екстракт от плодовете на Сао Палмето – вещество, което по естествен начин потиска ензимните системи, които нарушават баланса на мъжките полови хормони – една от основните причини за увеличаване размера на простатната жлеза.

borola