Увеличена простата – ето как да облекчите симптомите

Урологичната практика сочи, че над 50% от мъжете, прехвърлили 50 години, страдат от увеличена простата. Слабата, бавна и прекъсната струя на урината, честите позиви за уриниране през нощта и неефективното изпразване на пикочния мехур ежедневно причиняват сериозен дискомфорт на засегнатите. И макар да изглежда сякаш се намират в ситуация без изход, някои промени в ежедневните им житейски навици, значително могат да помогнат за преодоляване на смущаващите оплаквания.

Изпитани стратегии за потушаване на симптомите на увеличена простата

Промяна в хранителните навици

Внасянето на някои промени в хранителните навици ще спомогне за намаляване честота на уриниране особено в малките часове на деня – симптом, който оглавява листата на най-неприятните оплаквания, тъй като води до хронична умора, намалена концентрация, рязка смяна на настроението и ниска работоспособност. За да се преодолее успешно по естествен начин, е необходимо да не се яде по-късно от 2-3 часа преди лягане. Добре е вечерята да е лека и да не съдържа плодове и храни, богати на захари. Прекомерният прием на течност трябва да се избягва. Пиенето на алкохолни или кофеинови напитки е противопоказно. Те раздразват пикочния мехур и допринасят за честите посещения на тоалетната през нощта.

Повишаване на физическата активност

Застоялият начин на живот допринася за задълбочаване на проблемите с увеличената простата. Поради това незабавно трябва да се предприемат мерки за противодействие на обездвижването. Потърпевшите няма да сгрешат, ако заложат на аеробни упражнения. Те не само облекчават симптомите на увеличена простата, но и са чудесен начин за предпазване от евентуални проблеми с простатната жлеза. Резултатите от редица изследвания нееднозначно сочат, че ходенето с по-бързо темпо от обичайното бързо подобрява състоянието на потърпевшите. За да проработи обаче, то трябва да се практикува ежедневно в продължение на минимум 20 минути.

Спазване на основни правила за по-лесно уриниране

Задържането на урина е друг мъчителен симптом, който не дава мира на мъжете с увеличена простата. Спазването на следните две лесно приложими правила обаче спомага за неговото облекчаване:

1. Посещението в тоалетната не бива да се отлага при изпитване на неотложна нужда за уриниране.

2. Добре е уринирането през деня да се извършва на равни интервали от време приблизително през 2-3 часа.

Прием на екстракт от Сао палмето

Сао палмето е палмово дърво, известно с благотворното влияние, което оказва при увеличена простата. Положителният му ефект се дължи на способността да потиска специфичен ензим, който води до покачване нивото на хормона дихидротестостерон, основен фактор за проблеми с простатата. Оптимално количество високопречистен екстракт от плодовете на Сао палмето се съдържа в натуралния продукт Простабор Форте / Prostabor® Forte. Заради силата му да облекчава уринирането той е наречен „природен катетър“. Активната съставка е в по-ефективна мастноразтворима форма – Solucaps, осигуряваща нейното по-бързо и цялостно усвояване от организма. Установено е, че редовният и продължителен прием на Простабор Форте води до значително и трайно подобрение на състоянието. Той е напълно безвреден и може да се употребява продължително време без риск от смущения в сексуалната функция.

borola