Всеки мъж в определен етап от своя живот започва да мисли за здравето на своята простатна жлеза – един от основните органи на пикочо-половата система. Това е така, защото уголемена простата е един от най-честите проблеми, които засягат мъжете с напредване на възрастта.
През последните години обаче се наблюдава една необичайна тенденция към „подмладяване“ на заболяването и вече все повече млади мъже се сблъскват с неудобството на проблема.
Симптомите на уголемена простата не са опасни, но създават известна доза дискомфорт. С течение на времето обаче, ако не се лекува, състоянието може да причини сериозни усложнения. Затова навременната профилактика е сред най-добрите решения, които всеки мъж е добре да вземе, за да поддържа по-дълго време здравето на простатната жлеза.

5 превантивни мерки срещу уголемена простата

1. Избирайте подходящите храни

Хранителният режим е от ключово значение за здравето на простатата. Чрез храните, които подбирате в ежедневното си меню, може да забавите растежа на жлезата.
За най-полезни храни за здравето на простатата се смятат мазните риби, богати на омега-3 мастни киселини – ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).
Източниците на полезни мазнини от растителен произход също са особено препоръчителни за мъжете (авокадо, семена, ядки и маслини).
Друга група храни, които намаляват риска от уголемяване на жлезата, са зеленчуците.

2. Предпочитайте растителни източници на протеин

Растителните източници на протеин са за предпочитане за мъжете, предразположени към проблеми с простатата. Консумацията на животински протеини по-често се свързва с доброкачествено увеличаване на жлезата. Проучвания дори свързват консумацията на животински протеини и млечни храни с повишаване на риска от злокачествено увеличаване на жлезата. Едни от най-богатите на протеин растителни храни са тиквено семе, киноа, елда, амарант, боб и леща.

3. Сваляне на излишното тегло

С подходящ режим и повече движение е възможно да постигнете понижаване на телесното тегло – една от най-важните мерки за здрава простата. Неведнъж сме споменавали за негативните последици за здравето на простатата вследствие на наднормено тегло и затлъстяване.

4. Управление на стреса

Както затлъстяването, така и стресът, са едни от най-големите врагове на простатата. Стресът влияе негативно на целия организъм, но немалко е негативното влияние върху простатната жлеза. Освен че води до влошаване на симптомите, прекомерният стрес намалява нивата на цинк в организма. А този минерал е от съществено значение за здравето и нормалното функциониране на жлезата.
Управлението на стреса намалява възпалението и напрежението в областта на таза. Освен за облекчаване на доброкачествена хиперплазия, намаляването на стреса допринася и за превенция на простатит (възпаление на простатата).

5. Прием на натурални средства срещу уголемена простата

Хубавото на натуралните продукти е, че освен че са безвредни и не предизвикват негативни ефекти, също така могат да се приемат като средство за превенция на редица заболявания. Затова Простабор Форте / Prostabor® Forte е един от най-подходящите природни продукти за превенция на уголемена простата и всякакви възпаления на жлезата.
Активната съставка на продукта е екстракт от плодовете на Сао Палмето. Тя е с природен произход и допринася за естествено намаляване на размерите на простатата като облекчава съпътстващите симптоми. Продуктът се отличава с много добра поносимост и е чудесна алтернатива на синтетичните лекарства.

borola