как се лекува уголемена простата

Как се лекува уголемена простата (доброкачествена хиперплазия на простатата) при пациенти, които искат да запазят нормална сексуална функция, е предизвикателство пред уролозите. Традиционните хирургически техники обикновено се свързват с високи нива на следоперативна еякулаторна дисфункция. Поради тази причина изследванията сега са фокусирани върху модифицирането на хирургията в посока запазване на еякулацията, както и върху търсенето на алтернативни, минимално инвазивни интервенционни лечения.

Повече за уголемената простата

Доброкачествената хиперплазия на простатата е прогресивно нарастване на жлезата с възрастта. В някои случаи прекомерното уголемяване на простатата може да доведе до запушване на потока на урината. Разпространени иритативни симптоми при уголемяване на жлезата са често уриниране през нощта и неотложно желание за ходене до тоалетна, придружени, в някои случаи, от незадържане на урина.

Освен уринарните симптоми, при мъже с уголемена простата трябва да се обсъдят еякулаторната и сексуалната функция преди подлагане на каквато и да е интервенция. Уголемената простата е много честа патология, която засяга 40% от мъжете на възраст над четиридесет години. В случаите, когато симптомите са умерени и поносими, обикновено е достатъчно придържането към консервативно медикаментозно лечение. Но при господата, които се сблъскват с по-тежки оплаквания, затрудняващи ежедневието, най-добрият вариант е оперативното лечение.

Техники за лечение на уголемена простата

За уролозите трансуретралната резекция на простатата (ТУР-П) е „златен стандарт“ в сравнение с други методи, поради отличната си ефикасност и безопасност, които се запазват във времето. През последните години обаче са разработени редица минимално инвазивни хирургични подходи, които са многообещаващи и избягват някои от страничните ефекти на ТУР, като еякулаторна дисфункция, засягаща двама от всеки трима мъже. Изборът на подходящ подход за лечение при пациента зависи най-малко от три индивидуални фактора. Те включват размера на простатата и нейната триизмерна форма, съпътстващите заболявания и предпочитания на пациента и желанието му да приеме или не последствията, свързани с операцията, включително ретроградната еякулация.

Лазерната енуклеация с холмиев лазер (HoLEP) има известни предимства пред други хирургични интервенции за лечение на простатата. Може да се прилага независимо от размера на жлезата и има висока ефективност в дългосрочен план, но рискът от ретроградна еякулация е значителен. Вапоризацията на простатата се състои в „изпаряване“ на аденома, но запазвайки периферната простатна тъкан и шийката на пикочния мехур. Акваблацията е нова техника с все още ограничен опит, която използва енергията на водата под налягане за роботизирано унищожаване на тъкан.

Всички тези опции трябва да бъдат оценени и обсъдени с пациента по силно индивидуализиран начин, за да се определят очакванията и да се избегнат последващи проблеми и неудовлетвореност. Еякулаторната и сексуалната функция е нещо, което трябва да се обсъди с всички пациенти преди каквато и да е операция, тъй като някои господа може да изберат по-малко ефективно лечение, за да запазят еякулаторната си функция и дори да забавят окончателното лечение за по-късен периоди от живота си.

Как се лекува уголемена простата – има и природен подход

Едни от най-добрите уролози и специалисти по мъжко здраве у нас препоръчват Простабор Форте / Prostabor® Forte за профилактика на простатата и в следоперативния период при подлагане на интервенция. Всяка капсула от продукта съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа репенс) – 320 mg. Природната формула помага за поддържане на нормална функция на простатата и пикочо-половата система. Допринася за нормално уриниране. Безспорно предимство е, че продуктът повлиява положително сексуалната функция на мъжете, за разлика от повечето стандартни медикаменти.

Ефективността на продукта допълнително е усилена от иновативните течни капсули (Solucaps), които осигуряват по-бързо и цялостно усвояване на активната съставка.

Приемът е удобен – само веднъж дневно, което улеснява придържането към терапията. Няма противопоказания. Търсете в аптеките или поръчайте още сега от всяка точна на страната от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola