простата затлъстяване

Известно е, че увеличената простата може да се дължи до голяма степен на затлъстяване. С какво учените обясняват тази опасна връзка – разберете в следващите редове.

Затлъстяване при мъжете = по-висок риск от уголемена простата

Научни доказателства подкрепят твърдението, че затлъстяването при мъжете води до увеличаване на опасността от доброкачествено уголемяване на простатата. Високият индекс на телесни мазнини задвижва няколко механизма, които благоприятстват развитието на простатна хиперплазия. Към тях спадат повишено интраабдоминално налягане, променен ендокринен статус, повишна симпатикова нервна активност, повишен възпалителен процес и оксидативен стрес.

Счита се, че централното затлъстяване е по-опасно, тъй като може да предизвика хормонални и системни модификации, водещи до възпаление. Обиколката на талията при определяне на висцералното затлъстяване се използва в различни изследвания като ориентир и дефиниция за централно затлъстяване. То може да бъде диагностицирано, ако обиколката на талията при мъжете е по-голяма от 90 см.

Научни теории за връзката между затлъстяването и простатната хиперплазия

Има много хипотези за ефекта на затлъстяването върху простатата.

Централното затлъстяване проявява няколко системни ефекта. То увеличава интраабдоминалното налягане, което повишава налягането в пикочния мехур и интравезикалното налягане. Това причинява влошаване на симптомите на уголемена простата. Друг механизъм е чрез промяна на ендокринния статус. Масата на мастната тъкан увеличава активността на ензима ароматаза и превръщането на андрогените в естрогени.
Повишената симпатикова нервна активност при централно затлъстяване може да доведе до простатна хиперплазия и да утежни обструктивните уринарни симптоми.

Друга хипотеза е свързана с възпалението и оксидативния стрес. Централното възпаление насърчава микросъдови заболявания и възпаления. Те допринасят за исхемия, оксидативен стрес и интрапростратична среда, благоприятна за уголемяване на простатата. При пациенти с централно затлъстяване има данни за повишено хронично възпаление, причинено от секреция на възпалителни цитокини от висцералната мастна тъкан. Тези процеси насърчават простатна стромална и епителна пролиферация (хиперплазия). Степента на уголемяване на простатата зависи от степента и тежестта на възпалението.

Терапевтични стратегии при доброкачествено уголемяване на простатата

Много механизми доказват корелация между затлъстяването и развитието на простатна хиперплазия. Те могат да предоставяват доказателства в подкрепа на стратегиите за промени в начина на живот като адекватна адювантна терапия срещу заболявания на простатата. Друг метод, който се препоръчва от специалистите, е прием на природни продукти за алтернативно лечение на уголемена простата. Такъв продукт, заслужил доверието на специалисти и пациенти, е Простабор Форте/Prostabor® Forte. В съдържанието му се открива високо количество стандартизиран екстракт от Сао Палмето – 320 мг. Активната съставка е едно от най-мощните природни вещества с доказани свойства при овладяване на доброкачественото заболяване на простатата. Съдейства за потискане на ензимните системи, причиняващи хормонален дисбаланс и уголемяване на простатата. Потиска разрастването на простатната тъкан и намалява размера на жлезата. Подобрява уринирането и облекчава иритативните симптоми. Ефективността на природния продукт е съизмерима с тази на лекарствените средства, с тези разлики, че той е напълно безвреден и не нарушава сексуалната функция.

borola