Простатата е жлеза от мъжката репродуктивна система, която е отговорна за производството на семенната течност. Намира се между пикочния мехур и основата на таза и има формата на кестен.

Простата – основни функции

Основната функция на простатата е секреторна като започва да се осъществява за първи път през пубертета. Секретът на простатата е богат на ензими с важно предназначение. Друго важно вещество, което се съдържа в простатния секрет, е т.нар. спермин. Неговата функция е да защитава ДНК на сперматозоидите. Именно сперминът придава специфичната миризма на спермата.

Най-често срещани заболявания на простатната жлеза

възпаление на простатата – развитието на възпалителен процес в простата се нарича простатит.
доброкачествено нарастване на простатната жлеза – това е най-разпространеното заболяване при мъжете. Нарича се още доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП). Обикновено се развива с напредване на възрастта (засегнат е почти всеки втори мъж над 50 години) като се смята, че причината е хормоналния дисбаланс. Обикновено се изразява със затруднения в уринирането. Смята се, че ДХП е част от естествения процес на стареене при мъжа.

Симптоми, сигнализиращи за уголемяването на простатата

Уголемяването на простатата не винаги е съпътствано от оплаквания. Но в случаите на такива симптомите са:
възпалителни – често уриниране, нощно уриниране, изпускане на урина и др.
обструктивни – трудност при започване на уринирането, прекъсване на струята, напрягане при уриниране, задържане на урина, чувство за непълно изпразване на пикочния мехур

Поддържане на простатата в добро здраве

Добре е да се обърне внимание на храненето и физическата активност за поддържане на доброто здраве на простатата:
Хранене – приемайте достатъчно храни, които съдържат баластни вещества (пълнозърнести брашна, плодове, зеленчуци и др.). За предпочитане е да се избягват животинските мазнини и прекомерната консумация на алкохол.
Физическа активност – ежедневно извършвайте дори леки физически упражнения като например разходки на чист въздух.

Природен продукт за добро състояние на простатата

Освен добрата физическа активност и рационално хранене, при проблеми с простатата специалистите препоръчват прием на природния продукт Простабор Форте / Prostabor® Forte. Благоприятното му действие се дължи на висококачествения стандартизиран екстракт от плодове на Сереноа репенс (Сао Палмето). Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка една капсула.

 

borola