простата червена боровинка

Освен за пикочните пътища и пикочния мехур малката червена боровинка се грижи и за здравето на мъжката простата. Констатацията е на чешки учени. Как стигат до нея разкриваме в следващите редове.

Простата – влияе се благоприятно от червена боровинка според проучването

Започваме с това, че с напредване на възрастта простатата е заплашена от проблеми. Тя може да увеличи своите размери (доброкачествена простатна хиперплазия) или да е хронично възпалена (хроничен простатит). И двете състояния причиняват дискомфорт на засегнатите с много от своите прояви като:

  • чести позиви за уриниране (особено през нощта)
  • слаба струя на урината
  • усещане за непълно изпразване на пикочния мехур

Опасностите, които надвисват над простатата, са причина чешките учени да търсят нови подходи за профилактика и лечение. Предмет на тяхното изследване е влиянието на червената боровинка върху здравето на мъже с простатни оплаквания. Обект на проучването са мъже на възраст 50+ с проблеми, свързани с пикочните пътища, възпаление на простатата и повишени нива на PSA (простатно-специфичен антиген).

Уточняваме, че PSA е гликопротеин, който се образува само в простатната жлеза. Повишените му стойности могат да насочват към патологични състояния на жлезата.

Отново се връщаме на чешкото проучване

Участниците приемат 1500 mg червени боровинки на прах дневно в продължение на 6 месеца. Резултатът накрая е:

  • намалена тежест на простатните симптоми (по-добро уриниране, по-силна струя на урината, по-пълно изпразване на пикочния мехур)
  • подобрено качество на живот
  • по-ниски нива на PSA в кръвта

В допълнение червената боровинка показва обещаващи резултати и срещу злокачествено образувание на простатата. Лабораторни експерименти с ракови простатни клетки на изследователи от университета на островите Принц Едуард в Канада показват, че:

  • концентрирана форма на полифенолите в боровинките е в състояние да разруши генетичния код на раковите клетки

Това се случва чрез активиране на специфични ензими.

Откритието е обещаващо за разработване на нови начини за профилактика на простатен карцином.

За здрава простата помага не само приемът на червена боровинка, а и на…

Сао Палмето (Сереноа репенс) – малката палма джудже с огромни ползи за мъжкото здраве. Това природно чудо вирее по бреговете на югоизточните щати на САЩ, в региона на Средиземноморска Европа и в Африка. Оптимално количество висококачествен стандартизиран екстракт от плодовете му се съдържа в Простабор Форте/Prostabor® Forte. Всяка течна капсула (Solucaps) осигурява на мъжкия организъм точно 320 мг от активната съставка Сао Палмето. Продължителният прием по 1 капсула веднъж дневно съдейства за:

  • поддържане на нормална функция и структура на простатната жлеза
  • здрава простата и добра отделителна функция
  • нормална сексуална функция

Продуктът е практически безвреден. Спокойно може да се използва като алтернатива на синтетичните лекарствени средства за простата. Подходящ е както за профилактика, така и за лечение на простатни проблеми. Наличен е в аптечната мрежа без рецепта и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola